University College Tilburg feestelijk geopend

Het University College Tilburg is officieel geopend. Daarmee heeft Nederland nu acht instituten die de Engelstalige bacheloropleiding Liberal Arts and Sciences aanbieden. “We leiden onze studenten op tot kritische wereldburgers,” aldus decaan Alkeline van Lenning.

Het was druk op de begane grond van het Dante-gebouw, afgelopen zaterdag. Het nieuwe paradepaardje van de Tilburg School of Humanities trok veel belangstelling.

Kersverse decaan Van Lenning introduceerde het University College Tilburg (UCTilburg) bij het publiek. “Eigenlijk waren we al een University College, maar nu krijgen we daar ook de erkenning voor.” Volgens Van Lenning moet UCTilburg studenten uitdagen, zowel binnen als buiten de campus. “We willen studenten echt aan het denken zetten.”

Opmerkelijk was de nadruk die de decaan legde op leren zonder digitale hulpmiddelen. “Natuurlijk maken ook wij gebruik van de nieuwste technieken. Maar informatie opslaan in het hoofd is echt iets anders dan informatie opslaan op de computer. Met parate kennis kunnen je hersenen makkelijker nieuwe connecties maken, waardoor je eerder een eigen manier van denken ontwikkelt.”

University College heeft de toekomst
Volgens Van Lenning zullen er in de toekomst nog meer University Colleges in Nederland verschijnen. “Dit model heeft de toekomst, daar ben ik van overtuigd.”

Na de speech van Van Lenning hield filosoof en vice-decaan van de Tilburg School of Humanities Herman de Regt een lezing over Utopia van de humanist Thomas More. “Wetenschap en educatie zijn een vast onderdeel van More’s ideale maatschappij,” sprak De Regt. “Nieuwsgierigheid en leergierigheid zijn belangrijke eigenschappen van de inwoners van Utopia.”

De lezing van De Regt werd gevolgd door een lunch, waarna ook futurist Tony Bosman nog een duit in het zakje deed. Hij verving key-note speaker Bas Haring, die wegens aanstaand vaderschap niet kon komen. Dichter Andrew Cartwright droeg voor.

Campus
University Colleges hebben vaak een residentieel karakter, iets waar Tilburg bewust niet op inzet. Studenten mogen wonen waar ze willen. UCTilburg is gevestigd op de campus, op de begane grond van het Dante-gebouw. Door de bachelor Liberal Arts and Sciences te presenteren als een University College, hoopt Tilburg de instroom te verhogen van minder dan 100 studenten per jaar naar meer dan 200 studenten per jaar. Ongeveer de helft hiervan moet uit het buitenland komen.

Met de werving is al begonnen. Vanaf september 2016 moet UCTilburg officieel aan zijn eerste academische jaar beginnen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.