Nexus lonkt naar Eindhoven

Het Nexus Instituut is in gesprek over een mogelijke verhuizing naar Eindhoven. Dat heeft directeur Rob Riemen zich laten ontvallen tegenover het Brabants Dagblad. Riemen zei gesprekken te hebben gevoerd met Jan Mengelers, de voorzitter van het College van Bestuur van TUe, met Commissaris van de Koning Wim van de Donk en met gedeputeerde Henri Swinkels. Zij zouden volgens Riemen het Nexus Instituut voor Brabant willen behouden.

Desgevraagd laat Mengelers echter weten geen commentaar te willen geven op de uitlatingen van Riemen. Ook de Nexus-directeur zelf wenst geen toelichting te geven op zijn uitlatingen. Evenmin wil hij iets kwijt over het feit dat naast Eindhoven ook Amsterdam en Mexico als nieuwe locaties worden genoemd.

Afgelopen zondag vond de laatste Nexus-lezing in Tilburg plaats. Tot het einde van het jaar blijft Nexus nog wel op de Tilburgse campus gevestigd, maar waar het instituut daarna heen gaat is nog onbekend. Nexus, dat zichzelf als een culturele denktank beschrijft die zich sterk maakt voor het Europese cultuurgoed, had een internationale academie willen beginnen aan de universiteit. Maar de subsidiestroom voor het instituut werd in 2015 gehalveerd en uiteindelijk zelfs volledig afgebouwd. “We worden de stad uitgejaagd”, zei Riemen daar vorig jaar over. Hij sprak toen de verwachting uit dat Nexus nog in 2016 uit Tilburg zou vertrekken. “Ik ga niet meewerken aan een sterfhuisconstructie van mijn eigen geesteskind”, liet hij het NRC optekenen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.