Wim van Saarloos eerste vicepresident nieuwe stijl KNAW

Wim van Saarloos eerste vicepresident nieuwe stijl KNAW

Wim van Saarloos treedt op 1 september aan als vicepresident van de KNAW. Voorts is nu al bekend dat Van Saarloos de huidige president op termijn opvolgt. Dat betekent dat José van Dijck het stokje in 2018 aan hem overdraagt.Die constructie is het gevolg van een reglementswijziging bij de Koninklijke Academie van Wetenschappen. Nieuw is ook dat de vicepresident − net als de president − geacht wordt drie dagen per week beschikbaar te zijn. Hierdoor wordt de bestuurskracht van de KNAW versterkt, in lijn met het advies van de commissie die de KNAW in 2014 evalueerde.

Gelauwerd

Zittend KNAW-voorzitter José van Dijck looft haar toekomstige opvolger: “Wim van Saarloos is een gelauwerd wetenschapper, maar ook een voortreffelijk bestuurder en een verbindend leider. Ik verheug me er enorm op met hem en de andere bestuursleden werk te kunnen maken van de ambities in onze net gepresenteerde strategische agenda.”

Naast de bestuursfunctie bij KNAW is Van Saarloos (60) hoogleraar theoretische natuurkunde in Leiden. Aan die universiteit promoveerde hij ook in 1981. In het bedrijfsleven was hij actief bij AT&T Bell Laboratories in de Verenigde Staten. Sinds 1 juni 2015 gaf hij als directeur Transitie bij de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vorm aan de interne reorganisatie.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.