Tilburgse hoogleraar in KNAW-bestuur

Marc Groenhuijsen van Tilburg Law School treedt op 1 juni aanstaande toe tot het bestuur van de KNAW. Groenhuijsen is als hoogleraar straf(proces)recht verbonden aan de vakgroep Strafrecht en INTERVICT.In de loop van dit jaar nemen vier bestuursleden van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen afscheid en treden drie nieuwe aan. Het gaat dan om Marc Groenhuijsen (1 juni), Wim van Saarloos (1 september) en Maarten Prak (1 oktober). De wisseling van de wacht vindt plaats tijdens de Akademiemiddag op maandag 30 mei.

De KNAW bewaakt vanuit een onafhankelijke positie de kwaliteit en de belangen van de wetenschap. De Akademie ontleent haar gezag aan haar op kwaliteit geselecteerde leden en is verantwoordelijk voor vijftien instituten die met hun onderzoek en collecties tot de voorhoede van de Nederlandse wetenschap behoren. De KNAW is een voorname adviseur van de regering.

Naast zijn hoogleraarschap is Marc Groenhuijsen plaatsvervangend raadsheer bij het Gerechtshof in Arnhem. Eerder was hij bij de KNAW voorzitter van de Commissie Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit KNAW-instituten.

Blij
In een reactie geeft Marc Groenhuijsen aan erg blij te zijn met de benoeming: “Mooi ook voor Tilburg University om zo dicht bij het vuur te zitten. Ik persoonlijk verheug me op de samenwerking met zulke gerenommeerde wetenschappers.” De hoogleraar gaat één dag per week aan de slag bij de KNAW. Hij is straks onder meer betrokken bij het toezicht op de vijftien bij de Akademie aangesloten instituten.

Naast de aankomende bestuursfunctie is Groenhuijsen ook nog actief als plaatsvervangend raadsheer bij het Arnhemse Gerechtshof. Hij staat dus zowel midden in de wetenschap als in de samenleving. “Voor mij is dat een logische combinatie. Wetenschap gaat over echte mensen en echte problemen. Met die spreekwoordelijke ivoren toren heb ik niets.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.