Van der Steur liet studenten klussen in zijn kasteel

Minister van Justitie Ard van der Steur liet als universitair docent tientallen studenten klussen in zijn woning. Dat gebeurde volgens NRC Next in het kader van de ontgroening bij het Leidse studentencorps Minerva, waarvan Van der Steur ooit zelf lid was. Onder deze zogenaamde ‘klus-nullen’, die voor hun inzet geen vergoeding kregen, bevonden zich ook rechtenstudenten die later college volgden bij hem.

Van der Steur woont in een appartement in een kasteel in Warmond. Tot 2009 moesten de nieuwbakken studenten karweitjes uitvoeren als het grind van de oprit harken, koken voor Van der Steur en zijn vrienden en de monumentale trap in de was te zetten. De huidige minister van Veiligheid en Justitie geeft tegenover NRC Next toe dat hij deze klussen liet uitvoeren en dat hij daarin ook geen probleem ziet.

De gedragscode van de Universiteit Leiden schrijft voor dat docenten hun betrekkingen met studenten „zakelijk” moeten houden en dat er „geen vermenging van persoonlijke en zakelijke relaties” mag zijn.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.