V&D weer even open

Je krijgt alsnog de kans om toch minstens ééns in je leven naar het roemruchte warenhuis Vroom & Dreesmann – opgericht 1887 – te gaan. De failliete winkelketen gaat namelijk weer een maandje open.Om precies te zijn is de Tilburgse vestiging in de Heuvelstraat geopend van donderdag 24 maart tot en met vrijdag 22 april. De curatoren van V&D bereikten vorige week overeenstemming met leveranciers en verhuurders van winkelpanden over een laatste liquidatieverkoop. Wat je precies aantreft in de schappen, is onduidelijk. Er zijn al restvoorraden verkocht aan opkopers.

De grootste warenhuisketen van Nederland ging in februari definitief ten onder, nadat een doorstart onhaalbaar was gebleken. De opbrengst van de tijdelijke heropening gaat naar de schuldeisers. Die hebben zo’n 100 miljoen euro aan vorderingen uitstaan.

Niet per se vreemd
Is dat niet een gek gegeven, een bedrijf dat na een faillissement tijdelijk weer open gaat? We stelden die vraag aan Gijs van Dijck, Associate Professor aan Tilburg Law School en expert op het gebied van Faillissementsrecht. “Je ziet dit vaker, het is dus niet per se vreemd.” Van Dijck geeft aan onvoldoende te zijn ingevoerd in het dossier V&D. In algemene zin wil hij er echter wel dit over kwijt: “Er zijn diverse redenen denkbaar, waarom een failliet bedrijf de deuren weer opent. Bijvoorbeeld wanneer er plannen liggen voor een doorstart. Dat speelt bij V&D niet. In dit geval gaat het er kennelijk om van de voorraden af te komen. Waarschijnlijk voorzien de curatoren hiermee een grotere opbrengst dan bij veiling of onderhandse verkoop.”

Wè nou?
Voor de allerlaatste keer naar V&D, voor sommigen is het even slikken. Ook voor studenten van Tilburg University? In Univers #9 − die op donderdag 31 maart verschijnt − is onze rubriek Wè nou? gewijd aan de vraag of die stenen winkels eigenlijk nog wel nodig zijn. “Winkels zijn wel nodig. Vooral voor kleren en schoenen. Schoenen zijn altijd te klein als je ze online bestelt en dan moet je die weer terugsturen. Dan is de winkel toch fijner,” zegt rechtenstudente Jacqueline Janssen (23).

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.