‘Draagvlakgesprekken’ aan de UvA

Vanmiddag houden de medezeggenschapsorganen van UvA en HvA ‘draagvlakgesprekken’ met de beoogde CvB-leden Karen Maex en Geert ten Dam. Dat meldt studentenblad Folia.Gisteren verzamelde de Centrale Studentenraad (CSR) al haar vragen. Deze werden aangeleverd door ongeveer 25 studenten en enkele docenten, waaronder de ontslagen docent Rudolf Valkhoff.

Slappe hap
Met zowel Geert ten Dam als Karen Maex staat vanmiddag een gesprek gepland van één uur. Dat lijkt krap, gezien het grote aantal vragen. De gesprekken zijn bovendien strikt vertrouwelijk: de antwoorden van Maex en Ten Dam mogen niet worden gedeeld. Het CSR wil het beoogde bestuursduo overhalen om vragen die blijven liggen per mail te beantwoorden. Ook dringt de raad aan op terugkoppeling van de antwoorden naar de academische gemeenschap.

Belangrijk gespreksonderwerp bij de inventarisatieronde was in hoeverre de CSR bereid is van bepaalde vragen en antwoorden al vóór aanvang van de gesprekken een breekpunt te maken. CSR-voorzitter Naomi Appelman: “We maken nergens op voorhand een breekpunt van. We wachten het gesprek af.” Rudolf Valkhoff was het daar volstrekt mee oneens. Hij noemde de opstelling van de CSR “slappe hap”: “Wat mij betreft moet er nu al een negatief advies worden afgegeven over deze twee bestuurders (…) die worden aangesteld nog voordat de commissies met hun aanbevelingen zijn gekomen. Ik heb via een lid van een van de benoemingsadviescommissies gehoord dat deze bestuurders ons gewoon door de strot worden geduwd.”

De belangrijkste vraag die boven de bijeenkomst bleef hangen is in hoeverre het nieuwe College van Bestuur zich gebonden voelt aan het Tienpuntenplan voor democratisering. En, belangrijker nog: Doet de benoemingsadviescommissie straks ook iets met de voorstellen van de medezeggenschappers?

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.