‘Ondersteboven’ over Tilburg University

Het nieuwe NTR/VPRO-geschiedenisprogramma Ondersteboven: Nederland in de jaren 60 gaat aanstaande zaterdag over onderwijs. Daarbij is ook aandacht voor de Tilburgse studentenbezetting in 1969.Op 28 april 1969 werd de toenmalige Katholieke Hogeschool bezet door studenten die veranderingen wilden in het onderwijs én in het bestuur van de uni. De bezetting, die negen dagen duurde, was de allereerste ooit in het Nederlandse hoger onderwijs. Al een paar maanden daarvóór (februari 1969) hadden studenten de naam van de universiteit korte tijd veranderd in ‘Karl Marx Universiteit’. Ze kalkten die naam op de voorgevel om te accentueren dat in het economie-onderwijs meer aandacht besteed moest worden aan Marxistische economie.

Acties als deze leidden tot grote hervormingen in het hoger onderwijs, onder andere tot meer medezeggenschap voor studenten. Over de beruchte Tilburgse bezetting verschenen diverse boeken. Bijvoorbeeld het historisch overzicht 1969- Opstand in het Zuiden en de roman Karl Marx Universiteit van de Tilburgse schrijver Jasper Mikkers.

De uitzending van Ondersteboven: Nederland in de jaren 60 is zaterdag 26 maart om 20.30 uur op NPO 2.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.