Wiet witwassen in belastingparadijzen

Brabants grootste coffeeshopketen The Grass Company wordt al jaren onderzocht door het Openbaar Ministerie wegens mogelijke fraude. Twee van de drie hoofdverdachten in Nederland zaten onlangs twee dagen vast. De derde verdachte is in Thailand tot 103 jaar cel veroordeeld. Dat meldt BNDeStem.

Dat de verdachten in Nederland maar twee dagen vast zaten, is volgens hun advocaat omdat er niet genoeg bewijs is. Dat bewijs zou volgens de verdediging ook niet geleverd kunnen worden. De overheid gedoogt de verkoop. Maar bij de inkoop wordt niet met bonnetjes gewerkt.

Justitie heeft wel 150 dozen administratie en 11 terabyte aan digitale bestanden in beslag genomen. Ook hebben ze kassabonnen, prijslijsten en inzicht in banktegoeden. Bovendien weet Justitie ongeveer wel wat een kilo wiet kost.

Ook lijkt het gebruik van meerdere trustkantoren, vennootschappen en bankrekeningen in landen als Cyprus, Panama en de Britse Maagdeneilanden volgens voormalig FIOD- rechercheur Jan van Koningsveld niet te passen bij de gemiddelde coffeeshop. Van Koningsveld promoveerde vorig jaar aan Tilburg University op een onderzoek naar misbruik van buitenlandse vennootschappen. Verdacht is het wel: “Het hele complex roept in elk geval vragen op, het schreeuwt om uitleg.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.