TiU-alumna wordt eerste vrouwelijke priester Zuid-Nederland

TiU-alumna wordt eerste vrouwelijke priester Zuid-Nederland

Ze is straks de eerste vrouw die in Zuid-Nederland sacramenten mag gaan uitdelen. Voormalig TiU-theologiestudente Leonie van Straaten (54) wordt priester.

Vrouwen kunnen bij de Rooms-Katholieke kerk geen priester worden. Niet omdat ze ongeschikt zijn. Volgens de gangbare opvatting mag de traditie niet gewijzigd worden. Die gaat terug op Jezus, en daarin komen nu eenmaal geen vrouwelijke priesters voor. Zo staat ook het ritueel van water, brood en wijn vast.

Er is een katholieke kerk met andere regels: de Oud-Katholieke kerk. Die kerk ontstond uit verzet tegen de Rooms-Katholieke kerk. TiU-decaan van de theologische faculteit Marcel Sarot legt uit: “Na de reformatie is Nederland voor een groot deel protestant geworden. Rome besloot toen dat Nederland een missiegebied was.” Dat betekende onder andere dat er geen nieuwe bisschoppen werden aangesteld. Daar was een belangrijke groep Rooms-Katholieken het niet mee eens. Zij gingen verder als wat nu bekend staat als de Oud-katholieke kerk. Die kerk is progressiever dan haar voorganger.

Van Straaten wordt priester bij de Oud-Katholieke kerk, meldt het Eindhovens Dagblad. Ze is gecharmeerd van de inhoudelijke gesprekken die daar worden gevoerd. Dat miste ze in de Rooms-Katholieke kerk: “Waarom vinden we iets, of waarom doen we iets zo? Dat gesprek was niet mogelijk. Het ging – voor mijn gevoel – vooral om regels.” Dat vrouwen bij de Oud-Katholieke kerk wel priester kunnen worden, vindt ze fijn. “Elk mens met de juiste opleiding zou deze taak moeten kunnen vervullen.”

Leonie van Straaten studeerde theologie in Tilburg. Ze werkte als redacteur bij de uitgeverij van Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Vijf jaar geleden schreef ze het boek Iedereen gaat dood. Haar benoeming tot priester volgt waarschijnlijk later dit jaar. Eerst wordt ze aanstaande zondag gewijd tot diaken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.