Verdere invulling open access akkoord Elsevier

De Nederlandse universiteiten en Elsevier hebben een akkoord bereikt over de tijdschriften waarin open access kan worden gepubliceerd. Er wordt vooral gefocust op de domeinen natuur en gezondheid.

De onderhandelingen met Elsevier vinden plaats door Koen Becking (Tilburg University), Gerard Meijer (Radboud Universiteit Nijmegen), Jaap Winter (Vrije Universiteit Amsterdam) en de directeuren van de Nederlandse universiteitsbibliotheken. De samengestelde lijst van tijdschriften met open access is een verdere invulling van het principeakkoord dat de Vereniging van Universiteiten (VSNU) eind 2015 sloot met de wetenschappelijke uitgever Elsevier.

Het akkoord loopt van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2018. De universiteiten streven ernaar dat over drie jaar 30% van de Elsevier-artikelen van Nederlandse auteurs open access beschikbaar is. De lijst van wetenschappelijke tijdschriften die nu bekend is gemaakt, vormt in dat proces een eerste stap.

Alles open acces in 2024

Staatssecretaris Sander Dekker wil dat in 2024 alle Nederlandse wetenschappelijke tijdschriften open acces zijn. Eind 2018 zullen de Nederlandse universiteiten en Elsevier het proces beoordelen en vervolgstappen maken.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.