Nieuwe studentenpastor Nijmegen laat conservatief geluid horen

Nieuwe studentenpastor Nijmegen laat conservatief geluid horen

Jos Geelen − de nieuwe studentenpastor van de katholieke studentenkerk Nijmegen − wil geen homorelaties inzegenen. Dit werd afgelopen zaterdag bekend door een te vroeg gepubliceerd artikel op de site van Vox, het onafhankelijke medium van de Radboud Universiteit.Het stuk is inmiddels weer verwijderd, zo schrijft De Gelderlander. Tegenover de krant verklaart Vox-hoofdredacteur Annemarie Haverkamp dat de ingreep niets te maken heeft met censuur. Door een technische fout is het verhaal per ongeluk voortijdig online geplaatst.

In het Vox-stuk presenteert Geelen zich als traditionele ‘priester met boordje’. Zijn houding tegenover homoseksuelen is anders dan die van zijn voorganger Theo Koster, die actief is in het landelijk homopastoraat. Koster zegende homorelaties in ondanks dat de bisschoppen dat niet goed vonden. Geelen houdt zich strikt aan de kerkelijke regels en weigert dit.

Het verhaal doet enigszins denken aan de situatie bij de Tilburgse studentenkerk Maranatha, eind 2012. Toen was het het bisdom Den Bosch dat, na het pensioen van pastor Hub Lenders, de teugels aanhaalde. Die zaak liep zo hoog op dat Henk van Winkel, voorzitter van het kerkbestuur, zijn functie besloot neer te leggen. Lenders stond bekend om zijn moderne en vrijzinnige opvattingen. Univers schreef toen: ‘Homoseksualiteit, abortus, seks voor het huwelijk. Het was voor Hub Lenders geen probleem. Hij maakte van Maranatha meer een huiskamer dan een kerk.’

Diens opvolger Michiel Peeters reageerde destijds als volgt: “Ik denk niet in termen als modern of traditioneel. Het gaat mij bij het geloof alleen om de fascinatie voor iets moois. Ik zal mensen nooit iets opleggen, maar hen wel handvatten meegeven om vrije keuzes te maken. (…) Mij interesseert de mens. Ik geloof in identiteit en vrijheid. Ik ga studenten niet vragen naar hun gedrag in bed. Ik vraag ze wel wat ze zoeken in het leven.”

Beeld: Joe Ravi – CC-BY-SA 3.0 license

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.