Bezopen feest van de democratie

Feestjes kunnen uit de hand lopen. Zelfs het feest van de democratie. Tot die conclusie kwamen de Tilburgse studentenfracties SAM en Front. “We zagen de verkiezingsheisa ieder jaar groter en erger worden,” vertelt Basten Cobelens (Front) aan Univers. Fractie SAM zag dat ook. Vorig jaar bijvoorbeeld waren studenten tijdens de verkiezingen voor de Universiteitsraad aangeschoten wild. Je kon nog geen voet op de campus zetten of er sprong iemand uit de bosjes met een iPad: “Stem of ik schiet!” Zelfs in treinen waren de studenten niet veilig.

De heisa mag wel een tandje minder, vonden de studentenfracties. Daarom stelden zij een convenant op om de hysterie rondom de verkiezingen in te perken. Het idee achter het convenant: meer inzicht, minder hysterie.

Ondemocratische lul
Ik vind het een uitstekend idee, dat convenant. Van mij had een dergelijk convenant ook van toepassing mogen zijn op de aanloop naar het Oekraïne-referendum. Vandaag mag Nederland stemmen over het associatieverdrag dat de Europese Unie sloot met Oekraïne. De weg ernaar toe was geplaveid met hysterische kreten. Een stem tegen zou Europa een continentale crisis inrommelen. Een stem voor zal Nederland een oorlog met Rusland inrommelen. En wie niet stemt, is een ondemocratische lul.

Ondertussen heeft niemand een idee wat er in dat associatieverdrag staat. Laat staan wat de gevolgen zijn van een ‘Ja’ of ‘Nee’. Veel hysterie, weinig inzicht. Het lijkt er vooral op dat Nederland een referendum is ingerommeld waarbij het belang van de kiezer onderschikt is aan het belang van organisator GeenStijl, die alle aandacht goed kan gebruiken. Ook de politiek buit het referendum handig uit om de eigen agenda te promoten, van Juncker tot Wilders.

Uitroeptekens
Uiteindelijk is die emopolitiek pas echt schadelijk voor de democratie. Die valt of staat namelijk met een goed geïnformeerde burger, die feit van fictie kan onderscheiden en tot tien kan tellen bij het nemen van een beslissing. Dat is lastig als je van alle kanten met uitroeptekens wordt gebombardeerd. Los daarvan kun je je afvragen of het toch wat lompe instrument dat een referendum is, überhaupt toepasbaar is op zoiets fijnmazigs als een associatieverdrag.

Misschien kan het convenant van de fracties SAM en Front in de toekomst een inspiratie zijn bij referenda en landelijke verkiezingen. Want feestjes zijn leuk. Maar sommige feestjes zijn zo bezopen dat je beter thuis kan blijven.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.