Kritiek in DB op verkiezingsconstructie van Front

Marinus Verhagen van personeelsfractie Abvakabo heeft felle kritiek geuit op Fractie Front. Tijdens de Dagelijks Bestuurvergadering van woensdagmiddag liet hij weten dat hij de nieuwe verkiezingsconstructie ‘een grove misleiding’ vindt.

Bo Backbier is nummer 1 op de kandidatenlijst van de studentenfractie. Maar als ze gekozen wordt, staat ze haar zetel af aan de eerstvolgende op de lijst. Backbier wordt volgend jaar namelijk voorzitter van de nieuw opgerichte Medezeggenschapsvereniging Front. “Je hoort tijdens de verkiezingsperiode van veel mensen dat je als u-raadfractie gedurende het jaar niet zichtbaar bent”, zei ze eerder in een interview met Univers. “Je bent voornamelijk bezig met politiek bestuur. Om studenten bekend te maken met de medezeggenschap op universitair niveau en ze aan te zetten tot deelname, hebben we besloten Medezeggenschapsvereniging Front op te richten.”

‘Lachertje’

Marinus Verhagen haalde fel uit: “Jullie maken van de verkiezingen een lachertje. Het is een grove misleiding voor alle studenten hier. Als dit in de personeelsfractie zou gebeuren, dan zou ik er alles aan doen om de verkiezingen stil te leggen.” Maar volgens Machiel Hermans van Front is er geen sprake van misleiding. “Bo blijft volgend jaar betrokken bij Front. De studentenmedezeggenschap heeft het probleem dat veel studenten het niet kennen. Wij houden contact met de universiteit en de vereniging moet contact houden met de studenten. Daarom is het belangrijk dat onze vereniging een gezicht heeft, dat ons van input blijft voorzien.”

Rector magnificus Emile Aarts liet ook blijken dat hij de keuze van Front niet begrijpt. “Door de lengte van je antwoord kan ik me niet concentreren. Dit gaat nooit over de bühne. Stel je voor dat Hillary Clinton zegt: ik stop ermee. Dat kan toch niet?” Hermans snapt de vergelijking niet. Hij zegt dat het grote verschil is dat Backbier er niet mee ophoudt. “Ze gaat op een andere manier participeren in de medezeggenschap. Ik kan begrijpen dat er verwarring over bestaat, maar dit is juist een manier om de medezeggenschap te versterken. Bo gaat een actieve rol spelen in de medezeggenschap. Het enige verschil is dat ze niet in de u-raad zit, maar wel op allerlei andere fronten meedenkt.”

Fractie Front publiceert aanstaande vrijdag een informatiefilmpje, dat meer uitleg geeft over de nieuwe constructie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.