ISO: veertig opleidingen niet eerlijk over baangarantie

ISO: veertig opleidingen niet eerlijk over baangarantie

Uit een steekproef van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) blijkt dat 45 grote opleidingen in het hbo en wo niet helemaal eerlijk zijn over de toekomstperspectieven van de studie. De opleidingen zouden een beeld schetsen dat veel rooskleuriger is dan de werkelijkheid.

Sterker nog: bij 25 procent van de onderzochte opleidingen was de studiebijsluiter ‘Studie in Cijfers’ überhaupt niet goed te vinden op de site. Volgens het ISO is het een kwalijke zaak dat opleidingen toekomstige studenten niet helemaal juist informeren. “De websites worden hierdoor al snel verkooppraatjes, waardoor studenten niet het hele verhaal kennen”, zegt Linde de Nie, voorzitter van het ISO.

Om een voorbeeld te schetsen: de opleiding Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam geeft op haar website aan dat er veel banen te vinden zijn na het afstuderen. Het is echter zo dat maar 31 procent van de afgestudeerden pas een baan heeft gevonden na anderhalf jaar tijd.

ISO roept de hogescholen en universiteiten op om hun informatievoorziening alsnog in orde te maken. “Het is in ieders belang dat studenten bewust en goed geïnformeerd aan een opleiding beginnen. Daarom mogen we best van opleidingen verwachten dat zij hun informatievoorziening op orde hebben. Zeker nu op dit moment duizenden scholieren een studiekeuze maken.” Tilburg University is overigens niet meegenomen in het onderzoek.

Uit een uitzending van tv-programma De Monitor in februari bleek al dat een aantal opleidingen te optimistisch is. De LSVb pleitte toen al voor onafhankelijk onderzoek, vergelijkbaar met de Nationale Studenten Enquête, maar dan onder alumni.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.