Stemmen levert problemen op voor student-medewerkers

Student en medewerker van de universiteit? Dan is het nog maar de vraag waar je op kan stemmen bij de universiteitsraadverkiezingen.

Veel studenten hebben een bijbaantje op de universiteit. Er is een verschil tussen studenten die medewerker zijn en studenten die student-assistent zijn. De eerste groep wordt standaard ingedeeld in de categorie ‘medewerker’ en kan niet op studentenfracties stemmen. Het stembureau wil het stemgerecht van deze groep niet meer wijzigen. Het ligt ingewikkelder bij student-assistenten. Student-assistenten mogen op studenten stemmen. Soms worden zij toch geoormerkt als medewerker. Dan geldt dus: niet stemmen op studenten, maar op medewerkers.

Het overkwam Sven Verleun vorig jaar. In zijn geval werd zijn stemrecht nog ruim na de deadline aangepast. Hoofd van het stembureau Thijs Pieters geeft uitleg: je moet in februari doorgeven als je dit wil wijzigen. Tot aan de verkiezingen zijn we coulant, daarna veranderen we het niet meer. Verleun: “Ik ben gemiddeld twee dagen per week student-assistent en full time student. Ik zou het raar vinden om dan op werknemers te moeten stemmen. Ik vind het ook raar dat je moet aangeven dat je dit wil wijzigen. Ik zou het veel logischer vinden als je het andersom zou doen: dat je moet aangeven dat je op een werknemer wil stemmen. Dit is de omgekeerde wereld.”

“Dit is de omgekeerde wereld”

Thijs Pieters geeft aan dat deze regeling nou eenmaal in de reglementen staat. Dat de afgelopen jaren toch na de deadline nog wijzigingen zijn gemaakt, wijdt hij aan een andere reden. “Dat komt doordat er bij een groep studenten soms dingen fout gingen rondom hun stemrecht. Daardoor moesten we die soms omzetten. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat dat ook bij werkende studenten is gebeurd.”

Als je je stemrecht laat omzetten, dan is dat twee jaar geldig. Verleun: “Dat wist ik niet. Onbegrijpelijk dat je als medewerker hier niet van op de hoogte wordt gebracht. De communicatie op dit gebied laat nog te wensen over.” Studentenfracties SAM en Front zien ook problemen bij de huidige regeling: “Studenten zien werken op de universiteit vooral als bijbaan, meestal voor een dag of 2 per week. Ze volgen vakken, halen studiepunten… Bizar dat zij niet kunnen stemmen op andere studenten”, geeft Iris Wester (SAM) aan. Machiel Hermans (Front) is het daarmee eens: “En voor zover ik weet kon het de afgelopen jaren ook nog gewoon gewijzigd worden.” De studentenfracties waren er niet van op de hoogte, maar er is wel communicatie geweest geeft Thijs Pieters aan: “Het heeft op de website van de universiteit gestaan.”

Zo krijgen de medewerkersfracties er plots een behoorlijke doelgroep bij: studenten die tevens medewerker zijn. Het kan zomaar de beslissing gaan geven in de zetelverdeling. Maar dan wel bij de medewerkers.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.