Tilburg Competence Card helpt vluchteling aan het werk

Niemand is erbij gebaat als asielzoekers zich vervelen in de opvang. Daarom bedachten hoogleraar Ton Wilthagen en oud-promovendus Ronald Lievens de Tilburg Competence Card. Daarop is precies te zien wat een vluchteling in zijn mars heeft. Het helpt mensen sneller aan een baan of stage.

Hoe kun je vluchtelingen helpen als je niet eens weet wat ze kunnen? Op die vraag moet deze kaart het antwoord bieden. “Het is belangrijk dat ze hier in Nederland een goede start kunnen maken”, zegt Wilthagen. “Maar dan moet je wel weten wat ze in huis hebben. Je kunt bijvoorbeeld naar Syrië bellen om te controleren wat degene heeft gestudeerd en of degene zijn diploma heeft gehaald. Maar de snelste manier is om deze competentiekaart in te vullen. Op die manier kunnen we vluchtelingen helpen aan een baan, een stage, vrijwilligerswerk dan wel een vervolgopleiding.”

Skills

Maar hoe doe je dat? Met behulp van een aantal vrijwilligers wordt letterlijk in kaart gebracht welke skills de vluchteling heeft. De vragen die onder andere worden gesteld: Wat deed je in je thuisland? Waar ben je goed in? Denk aan vaardigheden als taalbeheersing, presenteren, communiceren, digitale competenties. Via een online-vragenlijst en eventueel een tolk wordt een op maat gemaakte competentiekaart geprint. Het resultaat is een ‘handzame’ kaart die vluchtelingen kunnen laten zien tijdens een sollicitatiegesprek. “Het oorspronkelijke idee was om deze kaart een ‘competentiepaspoort’ te noemen, maar dat is voor veel mensen een beladen woord. Dan lijkt het meteen alsof de vluchteling de Nederlandse nationaliteit krijgt.”

De Tilburg Competence Card is gebaseerd op onderzoek van Ronald Lievens, die tijdens zijn promotie op Tilburg University werd begeleid door Wilthagen. Momenteel werkt de oud-promovendus als ZZP’er samen met een HRM-bedrijf dat meehelpt aan het initiatief. “De stroom vluchtelingen is dermate groot geworden dat het moeilijk wordt voor de gemeente om die te managen”, zegt Lievens. “Er is behoefte aan een instrument dat de procedure makkelijker maakt. Met ons systeem heb je weinig mankracht nodig. Wij denken dat de pilot een succes wordt en dat deze in alle gemeentes kan werken.”

De kaart is overigens geheel vrijblijvend. Wilthagen: “We gaan bijeenkomsten organiseren in azc’s zodat we de kaart via een online-vragenlijst kunnen invullen. Er komen plaatjes bij en we schrijven de kaart in het Engels. Want als je dit in het Arabisch doet, kunnen ze niet naar een Tilburgs MKB-bedrijf stappen. En als je het in het Nederlands doet, hebben ze zelf geen idee wat er staat.”

“Wij denken dat de pilot een succes wordt en dat deze in alle gemeentes kan werken”

‘Alle asielzoekers’

Dat roept meteen de vraag op: Wordt de Tilburg Competence Card aangeboden aan alle asielzoekers, of alleen aan de mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen? Wilthagen: “Mijn standpunt is dat iedereen zo’n kaart moet krijgen. Stel je voor dat je terug gaat naar Syrië, dan kun je die daar ook laten zien.”

En hoe denken bedrijven over de Tilburg Competence Card? Staan die te springen om een vluchteling aan te nemen? “Dat is moeilijk in te schatten. Sommige bedrijven hebben zeker interesse.” Wilthagen denkt dat er met name in de ICT, de techniek en de gezondheidszorg mogelijkheden zijn. “Het is heel belangrijk dat iedereen een kans krijgt. Net als mensen die in de bijstand zitten. Maar daarvoor zijn al de nodige voorzieningen.”

Deze ochtend start een eerste test met een aantal vluchtelingen bij Tias. Binnenkort wordt de competentiekaart in de vorm van een pilot geïntroduceerd in een asielzoekerscentrum in Tilburg. In juli moet dat project afgerond zijn. Wilthagen voegt toe: “Het beeld dat het gelukszoekers zijn, dat moeten we doorbreken. Veel vluchtelingen hadden een goede baan in hun thuisland. Ze gaan niet 3000 kilometer reizen en in een bootje zitten, alleen om hier een bijstandsuitkering aan te vragen.”

CC screenshot (1)

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.