Winst voor Front en TiU International

Fractie Front wint de verkiezingen voor de universiteitsraad met 5 zetels. TiU International won 1 zetel, en staat nu op 3. Aldus de verkiezingsuitslag in een krappe collegezaal in sloopgebouw Prisma.

Krap samengeperst worden alle brandveiligheidsregels even ‘vergeten’: zelfs op het podium zoeken de aanwezigen een plekje. Dat is goed voor de sfeer: de spanning zit er bij de studentbestuurders en hun achterban weer snoeihard in. Na drie lange dagen intensief werven op de campus kijken ze dorstig uit naar de uitslag, met verbrande gezichten en uitgedroogde lippen. Ook de medewerkersfracties zijn zichtbaar opgewonden. De verlossende uitslagen zorgen voor een emotionele ontlading die om zich heen slaat in het kleine PZ40. Al snel is de zaal te klein en zoeken mensen de buitenlucht op.

Uitslag studenten
Van de 11713 stemgerechtigden bracht 49 procent zijn of haar stem uit. Fractie Front behaalde voor het derde jaar op rij 5 zetels. Fractie SAM behaalde de andere 4 zetels. De nieuwe studentenpartij, Student Democrats, behaalde 310 stemmen. Niet genoeg voor een zetel. Bo Backbier (Front) spreekt van “intens geluk. Dit is waardering voor onze enorme inzet. Studenten hebben gekozen voor ons.” Backbier neemt zelf geen plaats in de raad, haar zetel staat ze af aan Janne Wijdeven.

Yara Muller (SAM) is “supertrots. We hebben keihard gewerkt. Het was zwaar, maar vooral heel leuk. We kunnen met opgeheven hoofd verder gaan. Er zijn wel mensen teleurgesteld, natuurlijk. Dat voelt dubbel, maar het is nu eenmaal een spel van kiezen en delen. We hebben alles eruit geprobeerd te halen.”

Uitslag medewerkers
Van de 1786 stemgerechtigden heeft 65,6 procent gestemd. Onafhankelijken heeft 6 zetels, TiU International 3. Dat is 1 zetel winst voor de internationale fractie. Hans Haans (Onafhankelijken) is “superblij. De stress van de afgelopen maanden is het allemaal waard geweest. Het was heel lastig in te schatten wat de uitslag zou zijn. Mede omdat we zijn samengegaan met ABVAKABO.”

Tobias Klein van TiU International is blij dat zijn partij groeide met 1 zetel. “It’s great that so many people voted. We are also happy to have gained positions in the service council and the TiSEM council.”De volledige uitslag van alle raden vind je hier.Bewogen aanloop
De aanloop naar de verkiezingen was bewogen. Vorig jaar kwam het verkiezingscircus op de campus tot een hoogtepunt: tablets werden zelfs in de trein en in Tilburg binnenstad onder de neuzen van argeloze voorbijgangers geduwd. Dit jaar sloten de fracties een convenant met afspraken om die heisa tegen te gaan. Nieuw was ook dat de twee grootste medewerkersfracties, ABVAKABO en Onafhankelijken, samengingen. Daardoor zijn er nu twee medewerkersfracties: Onafhankelijken en TiU International.

Kritiek was er ook. Op de verkiezingsconstructie van Fractie Front, dat Bo Backbier haar zetelt afstaat. En over stemrechten van parttime studentmedewerkers: die kunnen niet op studenten stemmen maar op medewerkers.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.