Doe eens gek, kom eens van je werkplek!

Zitten is het nieuwe roken. Daarom is er een omslag nodig in de sociale en de fysieke werkomgeving, vinden het Diabetes Fonds en het Kenniscentrum Sport. Tilburg University besteedt vaker aandacht aan het zitgedrag van haar personeel. Maar het kan altijd beter, zegt Anita Mosterd, arbo- en milieudeskundige op de universiteit.

Uit een rapport van het Centraal Bureau van de Statistiek blijkt dat werknemers die werkzaam zijn in de informatie- en communicatiesector gemiddeld 6,9 uur per dag zitten. En dat is ongezond, blijkt uit veel onderzoeken.

Anita Mosterd houdt zich bezig met deze problematiek op Tilburg University. Ook zij erkent het zitprobleem onder de universiteitsmedewerkers. “Zitten is het nieuwe roken. Steeds meer mensen zitten te lang, én op het werk én thuis. Er zijn aardig wat mensen hier die kampen met klachten aan de nek, rug, armen en schouders. Maar ik kan overigens niet met zekerheid zeggen of dit komt door de werkplek. Dat wordt niet geregistreerd bij de bedrijfsarts.”

Beleid
Volgens Mosterd wordt er met nieuwe medewerkers overlegd of er eventueel specifieke aanpassingen nodig zijn aan de stoel of het bureau. En als werknemers met klachten kampen, wordt zij ingeschakeld. Ook is er software beschikbaar die je adviseert om even pauze te nemen. Daarnaast moet iedereen voorlichting krijgen over de risico’s van te lang achter de computer zitten.

Maar volgens de arbo- en milieudeskundige kan het altijd beter. “Het dynamisch werken is nog geen vaststaand concept op de universiteit. In de Gezondheidsweek hebben we wel aandacht geschonken aan het dynamisch werken. Medewerkers konden een zit- en statafel uitproberen, of bijvoorbeeld een loopband gebruiken tijdens het lezen van de mails.” Volgens Mosterd kan het raadzaam zijn om deze voorzieningen te integreren in het werk.

“Maar de wijze waarop is afhankelijk van de uit te voeren taak. Vereist iets veel concentratie, dan wordt bijvoorbeeld een loopband vaak niet als prettig ervaren.”

Bewuster
Toch begint deze bewustwording steeds groter te worden op de universiteit. “We krijgen steeds vaker het verzoek om een zit- en statafel. En er zijn plannen voor een proef om medewerkers aan te sporen om dynamisch te werken. We willen een pilot gaan uitzetten bij één vast organisatiedeel, waarbij mensen in een proefperiode kunnen ervaren hoe het is om dynamisch te werken. Zo kunnen we nagaan wat geschikt is voor onze organisatie.” Volgens Mosterd zijn de Scandinavische landen hier veel meer mee bezig. “Daar is dynamisch werken een hot item. Ze lopen daar ver vooruit op het gebied van arbeidsomstandigheden. Fabrikanten van stoelen in Scandinavië zijn veel bezig geweest met vernieuwingen. Maar het komt maar mondjesmaat naar ons toe.”

Overigens zit ze zelf niet zo heel lang achter haar computer. “Ik heb een baan waarin ik veel op pad ben. Ik denk dat ik op de drukke dagen niet langer dan 4 uur achter mijn pc zit. Dat komt omdat ik van hot naar her ga.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.