Seks en intimiteit in verpleeghuis moeilijk door weinig privacy

Seks en intimiteit in verpleeghuis moeilijk door weinig privacy

Bejaarden kunnen intimiteit niet goed kwijt in het verpleeghuis. Er is weinig privacy en ook bij een gesloten deur kan de verzorger ieder moment binnenlopen.

In een verpleeghuis weten mensen vaak niet hoe ze hun behoefte aan seks en intimiteit moeten uiten, zegt TiU-onderzoeker Tineke Roelofs in BNDeStem. Tijdens haar werk als psycholoog in een verpleeghuis merkte Roelofs dat die kwesties nauwelijks onderwerp van gesprek zijn. “Niet alleen bij cliënten, maar ook bij verzorgenden.”

Roelofs doet promotieonderzoek naar seksualiteit en intimiteit in verpleeghuizen bij mensen met dementie. Daarvoor interviewde ze dementiepatiënten en hun partners. Er bleek een taboe op het onderwerp te rusten, terwijl velen aangeven wel behoeftes te hebben. Die zijn volgens Roelofs niet minder dan die van jongere mensen.

Een groot probleem is het gebrek aan privacy, zegt Roelofs. Mensen kunnen de deur wel op slot draaien, maar verzorgers hebben een loper. Soms is er zelfs een laseralarm, voor mensen die onrustig slapen. De gedachte dat er ieder moment iemand kan binnenlopen, werkt verlammend. Zelfs samen op de bank zitten blijkt moeilijk. De woonkamer is meestal een gemeenschappelijke ruimte, waardoor mensen zich toch geremd voelen.

Genoeg waarover doorgepraat moet worden, stelt Roelofs. Maar dat blijft lastig. Want hoe doe je dit respectvol en op een goede manier? Dat is nog onduidelijk. Roelofs’ onderzoek loopt nog door. Zij hoopt binnen nu en drie jaar te promoveren.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.