Vijf Tilburgse hoogleraren: Stop de kiloknaller

Vijftig hoogleraren steunen de oproep ‘Stop de kiloknaller’ van Wakker Dier. Vijf daarvan zijn verbonden aan Tilburg University. Ze leggen uit waarom ze tegen kiloknallers zijn.

Supermarkten moeten geen industrievlees promoten, maar vleesvervangers en scharrelvlees. Dat stelt Stichting Wakker Dier. De dierenrechtenorganisatie stelde een petitie op die deze week nog ondertekend kan worden. Daarmee hopen ze dat het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) supermarkten aanspoort te stoppen met de kiloknaller. Al ruim 29.000 mensen tekenden de petitie. De hoogleraren die de petitie steunen doen dat vanuit hun expertise. In een negen pagina’s tellend document leggen ze uit waarom.

De vijf Tilburgse hoogleraren

Carla Koen (technology management & entrepreneurship)
Koen wijst erop dat supermarkten onderdeel uitmaken van “een verziekte waardeketen”. Iedere schakel in die keten draagt verantwoordelijkheid: boeren, federaties, banken, supermarkten. Omdat supermarkten het contact met de klant hebben, is het hun taak de klant “opnieuw op te voeden – dit keer van prijs naar kwaliteit.” Het inkoopgedrag van supermarkten behoort volgens Koen tot “een oud economisch model dat in een overbevolkte wereld die de planeet uitgeput heeft niet meer mogelijk is”. Koen denkt dat supermarkten wel duurzamer móeten worden: anders gaan steeds meer klanten ergens anders naartoe.

Peter Kooreman (gezondheidseconomie)
De hoge vleesconsumptie in Nederland heeft negatieve gevolgen voor klimaat, milieu en de gezondheid van consumenten. Kooreman wijst op de link tussen vleesconsumptie en darmkanker. Volgens Kooreman zou het normale btw-tarief (21%) ook voor vlees moeten gelden, in plaats van het verlaagde tarief van 6%. Dit om de consumptie ervan te ontmoedigen. De vele vleesreclames zijn hem een doorn in het oog: “De supermarkten houden hiermee willens en wetens de vleesconsumptie hoog, zonder zich druk te maken over de consequenties hiervan voor hun klanten.”

Kees Zoeteman (duurzaamheidsbeleid)
Zoeteman vindt dat we dieren niet als machines moeten behandelen, die we “respectloos kunnen laten doen wat we nuttig voor onszelf vinden. Dieren zijn afkomstig uit dezelfde voorouders als de mens en verdienen daarom respectvol en met waardering voor de dienst die zij ons met hun leven bewijzen te worden behandeld. Als dat respect groeit stoppen we later om ze op te eten.”

Luc Renneboog (financiële economie) wordt vermeld zonder motivatie, Rik Pieters (marketing) wijst erop nog maar twee keer per week vlees te eten, van de biologische slager. Dat is duurder, maar maakt wel een verschil.

Reageren uit emotie
Het CBL stelt al lange tijd dat stunten met vlees niets met dierenwelzijn te maken heeft. Daarom zien zij geen heil in de petitie. Volgens een woordvoerder reageren de hoogleraren uit emotie.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.