Luuk Koelman: “Er gaat echt geen toerist minder naar Turkije”

Luuk Koelman: “Er gaat echt geen toerist minder naar Turkije”

De Nederlands-Turkse columniste Ebru Umar kreeg er recent heel wat Google-hits bij. Zaterdag werd ze in Turkije gearresteerd vanwege haar kritische tweets over president Erdogan. Gisternacht is er bovendien ingebroken in haar Amsterdamse woning. Wat vindt Univers-blogger Luuk Koelman van alle ophef rond zijn oud-collega? “De publiciteit komt haar niet slecht uit. Elke columnist zou daar blij mee zijn. Maar wat je leest over die inbraak is vrij intimiderend.”Umar en Koelman waren tot voor kort collega-columnisten bij het gratis dagblad Metro. Luuk Koelman reageert enerzijds relativerend op alle berichtgeving rond Umar: “Ze heeft heus niet poedelnaakt in de cel gelegen, geketend en al. In een YouTube-filmpje reageert ze zeer relaxed en maakt ook nog even snel reclame voor haar twee grootste opdrachtgevers. Ze draagt een Metro-sweater en zegt dat ze terug naar Nederland wil voor de Libelle-Zomerweek. Daar moest ik wel om lachen.”

Anderzijds nuanceert Koelman. Hij beseft dat alle ophef op termijn vervelende gevolgen kan hebben voor Umar. “Ze heeft natuurlijk dat huis in Turkije. Haar doen en laten komt daar onder een vergrootglas te liggen, of misschien wordt ze zelfs helemaal persona non grata. Dat maakt dat ze straks niet meer lekker even naar de zon kan.” En ook in haar Nederlandse huis zal Umar zich de komende tijd misschien minder op haar gemak voelen. “Bij die inbraak is er kennelijk een oude laptop gestolen… Maar op een muur in de gang is ook in koeienletters het woord ‘Hoer’ gekalkt. Dat is eng.”

Zelf gaat de professionele columnist niet snel iets over Erdogan schrijven. “Ik zou niet weten waarom. Ja, de discussie over Erdogan loopt momenteel hoog op, maar hoeveel Nederlanders gaan nu hun vakantie naar Turkije afzeggen? Precies: nul. Dit is weer zo’n onderwerp waar de media vol opduiken. Maar als we over tien jaar een uitzending van Andere Tijden maken hierover, blijkt dat alles toch heel anders in elkaar stak dan we nu denken. Kortom: ik vind alle ophef lichtelijk overdreven.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.