Studieschuld aflossen met vrijwilligerswerk

Het afschaffen van de studiefinanciering zorgt ervoor dat de studieschuld van een gemiddelde student behoorlijk kan oplopen. Nieuwbakken ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers komt daarom op het congres van zijn partij met een voorstel: door middel van vrijwilligerswerk je studieschuld aflossen. Een goed idee?Segers denkt dat zijn plan verschillende voordelen heeft, zowel voor de maatschappij als voor studenten. Het plan zou ten eerste moeten bijdragen aan de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Daarnaast doet een student werkervaring op. De samenleving krijgt daar studenten voor terug die maatschappelijk werk doen. Het plan staat nog in de kinderschoenen, maar zou moet lijden tot een verlaging van de studieschuld met 5000 tot 10.000 euro.

Studentenorganisaties LSVb en ISO zijn nog niet dolenthousiast. LSVb-voorzitter Stefan Wirken laat aan de NOS weten het idee erg omslachtig te vinden: “Als je vrijwilligerswerk wilt steunen, dan moet je dat volgens ons doen door de organisaties zelf te subsidiëren.” Wirken zegt verder: “Het geldt dan alleen voor net-afgestudeerden of mensen aan het eind van de studie. Dat maakt de drempel om te gaan studeren niet lager.”

“We willen eerst zeker zijn dat het niet ten koste gaat van banen”

ISO-voorzitter Linde de Nie laat aan Univers weten het een sympathiek plan te vinden, maar dat de gevolgen nog niet duidelijk zijn: “Natuurlijk klinkt het mooi dat je door middel van maatschappelijke inzet je studieschuld kunt verlagen, maar we zijn bang voor eventuele haken en ogen. We willen bijvoorbeeld eerst zeker zijn dat het niet ten koste gaat van banen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.