Zelfs de titel is een leugen

Oh jee, Tilburg heeft zijn eigen Ebru Umar. Of moeten we zeggen: onze eigen Salman Rushdie?

Wat is er aan de hand? Tilburger Maarten Zeegers ging in 2013 als ‘bekeerling’ wonen in de Haagse Transvaal/Schilderswijk. Drie jaar lang leefde hij daar undercover, als moslim. Hij schreef er een boek over dat vorige week uitkwam.

En nu vreest Zeegers het ergste, want de moslims met wie hij jarenlang optrok en bij wie hij al die tijd leugens op de mouw speldde, zijn boos. De schrijver heeft al nare reacties gehad, vertelt hij in een interview met dagblad BN/DeStem, zoals “Je hebt me besodemieterd”.

Ja, gek hè.

Dus nu houdt hij overal rekening mee. Zelfs het woord ‘Fatwa’ (doodvonnis) valt in het artikel. Dat zal een suggestie zijn geweest van zijn uitgever, die de Schilderswijk in elk promotietekstje voor Zeegers’ boek steevast “het Nederlandse Molenbeek” noemt.

Alles voor de verkoopcijfers, zullen we maar zeggen.

En het werkt, want het boek is nu al toe aan de tweede druk. Als moslims boos op je zijn, móét je wel iets goed hebben gedaan als schrijver.

Dát is de ronduit smerige promotiedraai die uitgever en schrijver aan het boek geven: een boze moslim is veel enger dan zomaar een boos iemand, want een boze moslim blaast zichzelf op of snijdt zomaar je hoofd eraf.

Dan denk ik: dat bewoners van de Haagse Schilderswijk zo boos zijn op Zeegers, heeft helemaal niets met geloof te maken. Ik zou ook woest zijn als ik drie jaar lang door iemand was voorgelogen, belazerd en bedonderd. Iemand die ik mee op sleeptouw nam omdat ik hem zo eenzaam en alleen door de wijk zag schuifelen.

En je dan in je boek ook nog eens verbazen over het feit dat moslims in de Schilderswijk zo wantrouwend zijn tegenover buitenstaanders. Ze hebben blijkbaar groot gelijk.

Enfin, ‘Ik was een van hen‘ heet het boek van Zeegers. Zelfs de titel is gelogen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.