Beste Rianne

Beste Rianne,

Verdomme, Rianne. Ik moet toegeven dat dat het eerste was dat door mijn hoofd schoot toen ik hoorde dat je ons mooie Tilburg zou verlaten en inruilde voor het verre Maastricht.  ‘Met haar sterk internationale oriëntatie en haar goedgekozen wetenschappelijk onderwijs en onderzoekprofiel is de Universiteit Maastricht voor mij als nieuwe rector een droom van een uitdaging,’ zei je, toen je werd benoemd. Dat is wat wij ook willen zijn, Rianne. Ook in Tilburg willen we die internationale oriëntatie en dat goede profiel. En je laat ons gewoon zitten. Nu is Sylvester Eijffinger weer onze bekendste hoogleraar.

Je verlies doet ons pijn, Rianne. Je inhoudelijke werk en, niet te vergeten, je rol als voorzitter van de Jonge Akademie zorgden ervoor dat we een woordje konden meespreken. Jij zorgde ervoor dat Tilburg University serieus werd genomen en steeds minder werd bezien als een veredeld dorpsschooltje. Ook wij weten wel dat andere universiteiten meer te bieden hebben: de historie van Leiden, de eeuwige onrust van de UvA, de Europese inslag van Maastricht, maar Tilburg is zo slecht toch nog niet?

We waren zo trots op je, Rianne. Je was een echte Tilburgse powervrouw, waar we er maar zo weinig van hebben. De vorige vertrok direct nadat ze een miljoenenbeurs kreeg naar de Universiteit Maastricht (tussen ons gezegd en gezwegen: doe een keer zout in haar koffie als je haar tegenkomt). We weten het Rianne: slechts één op de acht van onze hoogleraren is vrouw. Daarmee bungelen we zowat onderaan in Nederland. Enkel de technische universiteiten en die in Rotterdam doen het slechter. Maar wat kunnen wij daar nu aan doen? We willen heus wel vrouwen benoemen, als ze geschikt zijn. En ook op mijn plek had best een vrouw kunnen zitten. Als er een geschikte kandidaat was en mijn sollicitatiecommissie niet ook grotendeels uit mannen had bestaan, natuurlijk.

We gaan je missen, Rianne. Tilburgse liefde slijt langzaam. Kijk maar naar je collega Cyrille. Die goede oude Limburger is nog steeds blij wanneer we hem naar voren schuiven in kranten en televisieprogramma’s. We hadden hetzelfde met jou willen doen. Je had nog veertig jaar verbonden kunnen zijn aan Tilburg University, dat dan waarschijnlijk al vier naamswijzigingen had ondergaan. En heel, heel misschien had je dan kunnen meemaken dat hier ooit een vrouw rector zou worden. Wees nou eens eerlijk, Rianne, dat is toch een geweldig toekomstbeeld?

Met Tilburgse groet,

Emile

Tekst door Henk Strikkers

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.