Diëten werkt het best met een snoepdag

Lekker snoepen en toch afvallen? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het werkt. Volgens onderzoekers van onder andere Tilburg University werken diëten het best als je soms zondigt.

Slecht gedrag wordt beloond bij diëten. Als je het tenminste op vooraf geplande momenten doet. Dit blijkt uit onderzoek waaraan de Tilburgse onderzoekers Rik Pieters en Marcel Zeelenberg meewerkten. Diëten werkt het best als je soms een snoepdag neemt. Door op gezette tijden te zondigen neemt de wilskracht toe en wordt het aantrekkelijker om een dieet op de lange termijn vol te houden.

Denkbeeldige supermarkt
De onderzoekers voerden twee experimenten uit. Bij het eerste experiment werd een beroep gedaan op de fantasie van de proefpersonen. Een groep van 59 mannen en vrouwen moest zichzelf voorstellen dat ze op dieet waren. De ene helft moest in gedachten een traditioneel dieet volgen, de andere helft moest in gedachten een dieet volgen met één vrije dag in de week.

Aan het eind van het dieet werd de proefpersonen gevraagd in gedachten door een supermarkt te lopen terwijl je hongerig bent. De proefpersonen die het dieet met snoepdag volgden waren beter bestand tegen verleidingen en impulsaankopen.

Gelukkiger met snoep
In het tweede experiment werden 36 proefpersonen intensief gevolgd tijdens een dieet van twee weken. De ene helft volgde een dieet van 1500 calorieën per dag, de andere helft at 1300 calorieën per dag, maar mocht op zondag beduidend meer eten. De laatste groep was gemotiveerder en had meer zelfbeheersing dan de eerste groep. Ook was de laatste groep gelukkiger. Beide groepen verloren evenveel gewicht.

De resultaten van het onderzoek zijn volgens de onderzoekers ook interessant voor andere gebieden. Ze laten zien dat het behalen van een doel makkelijker wordt als je soms de vrijheid krijgt van dat doel af te wijken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.