Stage ook voor academici steeds belangrijker

Stages worden steeds belangrijker. Niet alleen op mbo of hbo, maar ook in de universitaire wereld. Zonder kom je vaak niet meer aan een baan.

Vooralsnog zijn stages bij de meeste opleidingen niet verplicht op TiU. Dat brengt volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt, problemen met zich mee. “Studenten hebben te weinig werkervaring om ergens aangenomen te worden. Je merkt dat het daardoor moeilijker is om juist die ervaring op te doen.”

Een baan vinden zonder een stage is echter niet onmogelijk. Wilthagen: “Je komt nog wel aan werk. Het is alleen veel moeilijker”. Een stage biedt de kans om contacten op te doen en bedrijven te leren kennen. “Er is meer feeling nodig met wat de praktijk vraagt,” zegt Wilthagen. “Stage is de brug naar werk. Juist als alles verandert in de economie is die brug nodig.” Daarom vindt de hoogleraar het cruciaal dat stages gefaciliteerd worden.

Zo begint in november een nieuwe versie van de Labour Law and Employment Relations-master. Tijdens deze master is het mogelijk om een stage te lopen waarmee studiepunten te behalen zijn. “De master is duidelijk opgezet met een goede stage als doel”, vertelt Wilthagen.

Stage in het curriculum
Studentenfractie Sam roept al langer op om stages tot onderdeel te maken van de studie. Het nieuwe Tilburgs Onderwijsprofiel moet mogelijk maken dat studenten vanaf 2017 in de bachelor een stage kunnen lopen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.