30 procent studenten heeft spijt van studiekeuze

Eén op de drie studenten (30%) heeft spijt van hun studiekeuze. Zij geven aan dat ze een andere studie hadden gekozen als ze nu opnieuw voor dit besluit zouden staan. Dat blijkt uit onderzoek van het Een Vandaag-jongerenpanel en X-Lab, het eindexamenproject van 3FM.Aan het onderzoek deden 650 studenten mee. De helft (50%) vindt dat zij op hun middelbare school niet goed zijn begeleid bij hun studiekeuze. Een derde (31%) vindt dat de foute keus ook aan henzelf is te wijten.

Eindexamenleerlingen
Ook werden 500 bovenbouwleerlingen ondervraagd, waaronder 260 eindexamenkandidaten. Tweederde van de bovenbouwscholieren (67%) vond het moeilijk om tot een studiekeuze te komen. Driekwart van de ondervraagde eindexamenkandidaten heeft inmiddels een definitieve studiekeuze gemaakt. Bij het kiezen van een studie hechten scholieren vooral waarde aan open dagen en meeloopdagen bij opleidingen. Ook zegt 37 procent het advies van hun ouders heel serieus te nemen.

17 procent van de ondervraagde studenten nam een tussenjaar, vóór of tijdens de studie. Dat jaar hebben zij vooral gebruikt om te werken. Ook reizen, vrijwilligerswerk en een studiekeuzetraject waren populaire invullingen. Een belangrijke reden voor veel jongeren om een tussenjaar te nemen was twijfel over de vervolgstudie. Ook is zo’n tussenjaar de uitgelezen gelegenheid om meer over jezelf aan de weet te komen. Of, zoals één van de ondervraagden het uitdrukt: “Ik ben in mijn eentje naar het buitenland gegaan in mijn tussenjaar. Dit jaar heb ik meer geleerd dan elk ander schooljaar. Het tussenjaar heeft mij laten groeien op een manier dat geen enkele studie kan bereiken.”

Er schuilt echter wel een valkuil in een tussenjaar, zo blijkt uit het onderzoek. Soms is het zo lekker dat je helemaal niet meer terug naar de collegebanken wilt.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.