Opstaan en strijden voor verandering

Een lezing in de vorm van theater; op donderdag 19 mei organiseert het Outreaching Honors Program (OHP) een masterclass met Lucas de Man, stadsartiest van Den Bosch. Daar vertelt hij over de belangrijkste inzichten en strijdpunten van een nieuwe generatie Europeanen.

Aanslagen op Europees grondgebied, vluchtelingen in overvolle treinen en grenzen die worden gesloten. Volgens Lucas de Man kunnen we er niet meer omheen: onze Europese samenleving staat onder druk. Voor de solovoorstelling reisde De Man door heel Europa. Hij bezocht zeventien steden in acht landen. Daar interviewde hij twintig ‘creatievelingen’ over het opstaan en strijden voor verandering.

Aan de hand van beamers en een tafel vol attributen vertelt De Man op de lezing over nieuwe strijdpunten. Daarbij gaat het onder andere over creatievelingen die nu in Europa zijn. “Je moet dan denken aan bijvoorbeeld Turkije. Daar is veel gecensureerd. Mensen hebben toch met een beamer op een groot flatgebouw laten zien wat wel en niet uitgezonden mag worden”, vertelt Ted Wijnen van het Outreaching Honors Program. Lucas de Man laat op de avond zelf zien hoe hij met hen in gesprek ging.

Eerder is Lucas gevraagd om een voorstelling te maken naar aanleiding van het jaar van Jeroen Bosch, die het leven, denken en handelen in de Middeleeuwse tijd schilderde. Die opdracht lag niet helemaal in zijn straatje. Daarom ging hij op zoek naar iets wat het onderwerp wel raakt, maar hem meer passioneert. De Man begon vervolgens aan zijn reis. Daar ontdekte hij welke raakvlakken er zijn tussen de grote problemen uit het verleden en van nu.

De masterclass vindt 19 mei in Het Zuidelijk Toneel in Tilburg plaats en begint om 19:00. Kaartjes kosten €10,- en zijn via t.e.w.wijnen@uvt.nl te bestellen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.