Rudi te Velde bijzonder hoogleraar Wijsbegeerte Thomas van Aquino

Rudi te Velde bijzonder hoogleraar Wijsbegeerte Thomas van Aquino

Filosoof Rudi te Velde is benoemd tot bijzonder hoogleraar Wijsbegeerte aan de theologische faculteit van Tilburg University. De leerstoel is ingesteld door de Stichting Thomas More.

U bent verbonden aan de theologische faculteit, maar bent nu benoemd tot hoogleraar filosofie. Hoe zit dat?
“Ik ben filosoof van opleiding. Aan de theologische faculteit ben ik al jaren verbonden als docent filosofie. Daar komt nu deze benoeming bij. Het is niet vreemd om als filosoof te werken bij de theologische faculteit. Sterker nog, er wordt bij de klassieke theologie juist altijd veel aandacht gegeven aan de filosofie. Bovendien is het bij Thomas van Aquino moeilijk een onderscheid te maken tussen theologie en filosofie.”

Wat voor onderzoek gaat u doen?
“Mijn onderzoek betreft vooral de filosofie van Thomas, in relatie tot het hedendaagse denken. Dus niet Thomas als museumstuk uit de middeleeuwen, maar de vraag naar de mogelijke actualiteit van zijn denken.”Komt u naar Tilburg of wordt het de Utrechtse afdeling van Tilburg University?
“Mijn kamer is in Tilburg. Maar ik zal op beide locaties te vinden zijn. Ik kom te werken bij het Thomas Instituut van de theologische faculteit. Daar ben ik blij mee, want dit instituut heeft in het buitenland een goede naam en bekendheid. Zo kan ik mijn internationale contacten onderhouden.”

U had al een bijzondere leerstoel via de Stichting Thomas More, in Amsterdam. Op 1 mei is die naar Tilburg verplaatst?
“Er zit continuïteit in, maar deze leerstoelen zijn niet hetzelfde. Het is een nieuwe leerstoel. In Amsterdam had de leerstoel betrekking op de betrekkingen tussen christendom en wijsbegeerte.”

Rudi te Velde studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1991 promoveerde hij op de filosofie van Thomas van Aquino. Sinds 1995 is hij verbonden aan Tilburg University als universitair docent filosofie. Tot 1 mei was hij namens de Stichting Thomas More bijzonder hoogleraar ‘betrekkingen tussen christendom en wijsbegeerte’ aan de UvA. Nu heeft de stichting een leerstoel ingesteld aan Tilburg University, die Te Velde bekleedt.

Foto: Rudi te Velde.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.