Tilburgse student Daan Faasen voer voor docu

De Tilburgse student Daan Faasen schitterde gisteravond in de documentaire Maatschappijleer op NPO 2. Hij volgt een eerstegraads docentenopleiding aan Tilburg University. Univers belde hem op.

Hoe ben je in deze documentaire beland?
Ik werd in juni gevraagd om mee te doen. Dat was tijdens een informatiedag van de master op Tilburg University. Ik zat nog midden in mijn afstudeerfase van de master victimology and criminal justice. De maker zocht mensen die zeker wisten dat ze de opleiding wilden volgen voor docent maatschappijleer. Het idee was om met drie of vier mensen te starten, maar die anderen zijn uiteindelijk afgevallen.

Waar gaat de documentaire over?
Het is vooral een sfeerverslag geworden. Het gaat over burgerschap en hoe je dit als beginnende docent moet implementeren in de klas. Hoe lastig dat ook is, omdat je ook te maken hebt met de perikelen van een beginnende docent. Dat levert een paar moeilijke momenten op. De stijl en manier van lesgeven verschilde met die van mijn begeleider.

In de documentaire krijg je een klein beetje op je kop van hem
Ik had toen geen lesvoorbereidingsformulier ingevuld. Hij wilde dat ik voor elke les zo’n formulier invulde en sommigen van mijn medestudenten hebben nooit zo’n formulier hoeven invullen. Het blijft televisie. De makers hebben zeven maanden lang over mijn schouder meegekeken. Dat is teruggebracht naar 55 minuten. De trailer en film prikkelen wel een beetje. Maar verder heb ik een vrij steady jaar gehad.

Het lijkt me lastig om met een camera op je gezicht les te geven
Ik had weleens voor een groep gesproken, maar nog nooit voor een klas gestaan. In de tweede week van september was mijn eerste les. Normaal vind ik het niet erg om op mijn bek te gaan, maar dan staat er opeens ook een cameraman, een regisseur en een geluidsman in het lokaal. En dan ben je al zenuwachtig omdat je je eerste les gaat geven. Gelukkig is het goed uitgepakt.

Hoe zou je jezelf omschrijven als docent?
Ik probeer leerlingen te laten nadenken over maatschappelijke vraagstukken, maar dan wel met een serieuze ondertoon. Ik laat bijvoorbeeld een filmpje van PowNews zien, waarin mensen zich verzetten tegen een asielzoekerscentrum en leuzen roepen als ‘azc weg ermee’. Vervolgens laat ik drone-beelden zien van een kapotgeschoten stad in een oorlogsgebied. Daarmee zeg ik: kijk waarom deze mensen vluchten. Dan prikkel je ze echt wel.

Je bent naast docent ook model. Heeft je dat geholpen voor de klas?
Nee. Als je modellenwerk doet, dan gaat het om je koppie. Als je voor de klas staat, dan gaat om de inhoud en het verhaal.


De uitzending is hier te bekijken.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.