Onderzoek naar fraude op Hogeschool Utrecht

Op de Hogeschool Utrecht heerst onrust. De harde aanpak van managers uit het bedrijfsleven, die de bezuiniging op ondersteunend personeel en reorganisatie in goede banen moeten leiden, zou zorgen voor een verstikkende sfeer. Daar blijft het echter niet bij. De managers, die onderdeel uitmaken van de afdeling Diensten, worden van fraude beticht. Huisaccountant Pricewaterhousecoopers (PWC) startte op 2 april een forensisch onderzoek naar de klachten van het hogeschoolpersoneel.

Aanleiding voor het onderzoek is een artikel in dagblad NRC van 2 april. In het stuk ‘Mannen in pakken’ spreken diverse betrokkenen niet alleen over een managementsfeer. Ook vallen er verwijten dat de managers zichzelf erg veel geld toebedelen, dat er sprake is van vriendjespolitiek en factureerde een betrokkene mogelijk vijf dagen loon voor vier gewerkte dagen. Bovendien zouden chefs de opdracht hebben gekregen om de prestaties van vijf procent van hun personeel als onvoldoende aan te merken.

Ook vallen er verwijten dat de managers zichzelf erg veel geld toebedelen en dat er sprake is van vriendjespolitiek.

Het College van Bestuur, onder leiding van Jan Bogerd, nam nog diezelfde dag afstand van het NRC-artikel. De Hogeschool Utrecht herkende zichzelf er niet in. Zo zou de werknemer die vijf dagen factureerde ook in het weekend hebben gewerkt, aldus een lid van het CvB aan NRC.

In een later interview met studentenblad Trajectum zegt Bogerd spijt te hebben van dit bericht doordat het voorbij gaat aan het sentiment dat het gevolg is van de aantijgingen over integriteit. Overigens geeft Bogerd in ditzelfde artikel toe dat niet alle klachten ongegrond zijn. Hoewel het doel was om de lijntjes tussen studenten en medewerkers te verkorten, hebben veel medewerkers moeite met de nieuw ingevoerde administratieve werkzaamheden. Nu moeten ze onderwijsprogramma’s in systemen invoeren wat extra deadlines oplevert. In de woorden van Bogerd: een onmogelijke opgave.

Onafhankelijk

De kritiek werd al eerder onderzocht op verzoek van de Hogeschoolraad. De afdeling corporate control van de Hogeschool Utrecht nam dit integriteitsonderzoek af. Daarbij werden alle betrokkenen vrijgesproken. Opvallend feitje: Ilan Westphal was niet alleen de eindverantwoordelijke voor dit interne onderzoek, maar ook de baas over het onderzochte personeel. Op aandringen van het College van Bestuur werkt PWC aan een vergelijkbaar onafhankelijk onderzoek. De komende dagen zal PWC betrokkenen spreken en de administratie analyseren.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.