Tilburgers komen met eerste sonnettenkransenkrans ter wereld

Tilburgers komen met eerste sonnettenkransenkrans ter wereld

’s Werelds eerste sonnettenkransenkrans is een feit. Uitgeverij Geroosterde Hond publiceert een boek met 211 sonnetten die samen een krans van kransen vormen: Een kruisweg van alledaags leed. Aan de primeur werken veel alumni van Tilburg University mee.

Sonnettenkransen zijn er in de geschiedenis van de literatuur genoeg geschreven. Wat echter nog nooit is vertoond, is een krans van veertien meestersonnetten. Tot 2016. Want nu verschijnt Een kruisweg van alledaags leed – De eerste sonnettenkransenkrans in de geschiedenis van de literatuur.

De Tilburgse uitgeverij Geroosterde Hond presenteert de eerste sonnettenkrans van sonnettenkransen. Het idee kwam tot stand toen uitgevers Bas Jongenelen en Martijn Neggers samen een Duveltje dronken. Er moest maar eens een nieuw genre worden toegevoegd aan de literatuur, vonden ze. Een half uur later was het idee voor de ‘sonnettenkransenkrans’ geboren, een woord dat volgens Jongenelen “niet is verzonnen om dyslectici te pesten, hoewel het daarvoor natuurlijk wel kan worden ingezet.” Samen met 54 andere auteurs gingen de heren aan de slag.Alledaags leed
Neggers en Jongenelen kregen hulp van onder andere Gerrit Komrij-prijs-winnares Annemieke Houben, Kees Stip-prijs-winnaar Jaap van den Born, rappers als Marco Martens en Meester Alex, neerlandici als Nelleke Moser en Hilde van Beek en dichters als Peter Knipmeijer en Frank Fabian van Keeren.

Het project heeft een hoog Tilburg University-gehalte.  Jongenelen is een alumnus van deze universiteit, net als auteurs Frank van Pamelen, Oscar van Asselt, Rutger Kiezebrink, Anneke Dunning, Frank Scheelen, Joost Peters en Marion Dunning. Opvallend is ook dat voormalig hoogleraar Jaap Goedegebuure een sonnet geschreven heeft.

De financiering van het project kwam tot stand via crowdfunding. De gedichten in het boek gaan vooral over alledaags leed, een onderwerp waar Neggers en Jongenelen naar eigen zeggen veel ervaring mee hebben. Op zondag vijf juni wordt Een kruisweg van alledaags leed rond 15.30 uur gepresenteerd in Stadscafé de Spaarbank Tilburg.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.