Zonder schoenen betere prestaties op school

Het kan iets meer gaan stinken in de klas, maar prestaties gaan wel vooruit. Kinderen die geen schoenen aan hebben in het klaslokaal gedragen zich netter en presteren beter. Ook neemt het pesten op school af.

Dat blijkt uit grootschalig wereldwijd onderzoek. Daarin staat dat kinderen zich meer ontspannen en meer ‘thuis’ voelen zonder hun schoenen. “Ze gaan eerder op de grond zitten om te lezen. De laatste plek waar een kind wil zitten lezen, is een stoel. We stelden vast dat 95% van de kinderen ook thuis niet op een stoel zit te lezen”, vertelt onderzoeksleider en professor Stephen Heppell. Ook komen de kinderen vroeger op school en blijven er langer.

“Als de omstandigheden in de klas op die van thuis lijken, lezen vooral de jongens meer in de klas. In schoenloze scholen komen de kinderen vroeger aan en vertrekken ze later, wat gemiddeld resulteert in een halfuur extra lestijd per dag”, vertelt Heppell. Ook bespaart de school 20 procent op de poetsrekening. Zonder schoenen in de klas neemt het pestgedrag af. De professor vervolgt: “De sleutel om iets te bereiken is betrokkenheid. Als kinderen graag naar school gaan, presteren ze beter. Als ze laat aankomen en vroeg vertrekken en geen betrokkenheid tonen, lijden hun prestaties daaronder. Kinderen met schoenen aan zijn minder betrokken bij de zaak dan kinderen die hun schoenen aanhouden”.

Betere universitaire prestaties

Aan het onderzoek deden tien jaar lang duizend kinderen mee. Zij kwamen uit vijfentwintig verschillende landen en werden tot het eind van hun universiteit gevolgd. Het schoenloze bestaan leidt volgens de onderzoekers uiteindelijk tot betere universitaire prestaties. Dus, laat voortaan je schoenen maar thuis.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.