Geen nieuwe cao voor universiteiten

Een nieuwe cao voor universiteiten komt er nog niet. De onderhandelingen tussen vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) liepen vast omdat ze het niet eens waren over de arbeidsvoorwaarden, zo meldt de VSNU.

Een heikel punt is de loonsverhoging. Die is niet hoog genoeg volgens werknemersorganisaties FNV, CNV Overheid, VAWO/CMHF en AC-FBZ. In het loonruimte akkoord van vorig jaar, een akkoord voor de gehele publieke sector, is namelijk afgesproken om de lonen met vijf procent te verhogen. Volgens een rekensommetje van de universiteiten is dit wel het geval. In januari 2015 kwam er twee procent bij, vorig jaar september 1,25 procent en dit kalender jaar nog eens één procent. Nu biedt de VSNU 0,8 procent om zo op vijf procent loonsverhoging uit te komen. De vakbonden vinden niet dat je het zo kunt berekenen.

Ontslagvergoeding
Daarnaast zijn de partijen het niet eens over de ontslagvergoeding. De meningen verschillen over welk bedrag een ontslagen werknemer in één keer op zijn rekening krijgt gestort en hoelang het salaris nog doorloopt.

De betrokkenen zijn er ook niet over uit wie verantwoordelijk is voor hoge werkdruk en loopbaanbeleid. De vakbonden vinden dat de VSNU dit moet doen. Maar de VSNU vindt dat onderwijsinstellingen dit zelf moeten regelen, want zo is er meer maatwerk.

Werknemersorganisaties gebruiken de maand juni om de cao met hun achterbannen te overleggen. De deadline voor een nieuwe overeenkomst is overigens 1 juli 2016. Is er voor die tijd niets uitgekomen? Dan blijft de oude cao van kracht.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.