ISO en LSR sturen brandbrief OCW over ‘verkapt’ bindend studie advies

ISO en LSR sturen brandbrief OCW over ‘verkapt’ bindend studie advies

Universiteiten die studenten verplichten om hun propedeuse in twee jaar te halen, overtreden de wet, zo schreven we eerder deze week. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) sturen hierover vandaag een ‘brandbrief’ naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

De brief is een duidelijke reactie op het nieuws dat hoewel het bindend studie advies (bsa) is afgeschaft studenten aan sommige Nederlandse universiteiten en hogescholen hun propedeuse nog steeds in twee jaar moeten halen. Hoge onderwijsinstellingen komen hier makkelijk mee weg, want veel studenten wisten tot voor kort niet dat een dergelijke constructie wettelijk niet toegestaan is. De studentenorganisaties spreken minister Jet Bussemakers en OCW erop aan dat niet behoorde tot de algemene kennis. “Naar onze mening is het een taak van uw Kamer en de Minister om hierin duidelijkheid te verschaffen zodat de onwetende student niet de dupe kan worden van het misbruik dat onderwijsinstellingen maken van het bsa.”

Daarnaast vinden de ISO en de LSR dat het OCW de verantwoordelijkheid teveel afschuiven op de medezeggenschapraad en onderwijsinstellingen. “Het is een taak van de wetgever om er voor te zorgen dat de bsa-regeling door instellingen wordt uitgevoerd in overeenstemming met de bedoeling van de wetgever. Nu dit klaarblijkelijk niet het geval is, is dit het moment om de verantwoordelijkheid te nemen en de bal niet bij de instellingen te leggen, nu gebleken is dat zij met deze vrijheid op dit punt niet om kunnen gaan.”

Hogeschool van Amsterdam

De studentenorganisaties krijgen daar niet helemáál gelijk in. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) besluit namelijk per direct de bsa in het tweede jaar te stoppen, zo meldt studentenblad Folia. Dit geldt ook voor de huidige tweedejaars HvA-studenten. Eerstejaars gaan een spannende tijd tegemoet, want zij horen aan het einde van het jaar of ze mogen blijven of niet. Studenten met persoonlijke omstandigheden krijgen wel tot het einde van het tweede jaar de tijd om hun propedeuse in de pocket te hebben.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.