Rechtenteam loopt mee met Nacht van de Vluchteling

De Nacht van de Vluchteling is een sponsorloop van 40 kilometer die jaarlijks terugkeert. Dit jaar wordt er gelopen voor noodhulp aan mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking. Vanuit de rechtenfaculteit doet een team mee.

Rianne Letschert -hoogleraar aan TLS- bracht vorig jaar voor het eerst een groep docenten en studenten bij elkaar om mee te doen. Letschert: “In ons vakgebied denken we veel na over de vluchtelingenproblematiek, maar op een gegeven moment besefte ik dat we nog maar weinig praktische dingen ermee deden. Het werd tijd om weer in de actiemodus te gaan. Iedereen werd direct enthousiast over het idee.”

Het is daarnaast een mooi moment voor docenten en studenten om elkaar beter te leren kennen. Letschert: “Zo vertelde een student me vorig jaar dat hij zelf heeft moeten vluchten binnen zijn eigen land. Los van het doel van de loop, is dat mooi om te bereiken met zo’n tocht.”

“Het werd tijd om weer in de actiemodus te gaan”

Nanda Oudejans -Universitair Docent aan de rechtenfaculteit- doet voor de eerste keer mee. Ze vindt het mooi dat er een hele groep van wetenschappers vanuit de universiteit meedoen: “Hiermee laten we zien dat vluchtelingencrisis een academisch onderwerp is, dat ook academische aandacht vereist. Door mee te doen kunnen wij wetenschappers even afdalen uit onze ivoren toren.” Maar niet alleen het academisch aspect speelt een rol: “Bij mij persoonlijk speelt ook mee dat je door het meelopen een politiek statement maakt. Vluchtelingen zijn wél onze zorg.”Die 40 kilometer loop je niet zomaar, zeker niet midden in de nacht. Daarom moet er getraind worden, “en dat is best vreemd”, geeft Oudejans aan. “Het is niet alsof vluchtelingen de tijd hebben ervoor te trainen. Daarnaast lopen er daar ook kleine kinderen bij.”


Dat de vluchtelingencrisis een precair onderwerp is, maakt Oudejans vaker mee. “Toen mijn eerste kind geboren werd, vroeg ik vrienden en familie om in plaats van cadeaus te geven ook geld te doneren aan Stichting Vluchteling. Sommige mensen willen dat niet, net als dat er nu weer mensen zijn die daar moeite mee hebben. Dat is soms best confronterend.” Letschert vult aan: “Het is prima dat mensen er niet in geloven. Dat is hun goed recht. Maar ik geloof erg in dit goede doel.”

Sommige mensen willen geen geld doneren aan Stichting Vluchteling

De Nacht van de Vluchteling vindt dit jaar plaats in de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 juni en het startschot klinkt stipt middernacht op de startlocaties in zowel Rotterdam als Nijmegen. Je kan het team steunen via deze pagina.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.