Bussemaker: Mbo’ers studeren niet verder uit angst voor schulden

Bussemaker: Mbo’ers studeren niet verder uit angst voor schulden

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker is bang dat mbo’ers uit angst voor schulden niet doorstuderen. Ze krijgen bijvoorbeeld verkeerde voorlichting van decanen en zijn daardoor niet goed op de hoogte van de regels.

Dat zegt de minister in een interview met NOS. “Ik vind dat heel erg en wil alles in het werk stellen om te voorkomen dat scholieren door onwetendheid niet doorleren”, aldus Bussemaker. Mbo-scholen en –leerlingen krijgen nu extra informatie over studiefinanciering op het hoger onderwijs. Mbo’ers die dit jaar door kunnen stromen naar het hbo krijgen een brief met informatie over de aanvullende beurs.

Twee jaar geleden, vlak voor de invoering van het leenstelsel, zei Bussemaker dat ‘iedereen er door het leenstelsel op vooruit zou gaan’, aldus het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Linde de Nie, voorzitter van het ISO: “Uit deze monitor blijkt dat het leenstelsel juist de kwetsbare groepen studenten extra hard raakt. Studenten met een handicap, studenten met een niet-westerse allochtone achtergrond, studenten met een aanvullende beurs en studenten die vanuit het mbo doorstromen naar het hbo. Al deze groepen staan in toenemende mate onder druk.”

Volgens De Nie beginnen jongeren minder snel aan een studie, of vallen zij sneller uit. De grote vrees van studentenorganisaties rond het nieuwe leenstelsel lijkt werkelijkheid te worden. “We waren hier al bang voor, en die vrees zien we bevestigd in de cijfers.” Woensdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over de gevolgen van het leenstelsel. Voorafgaand protesteren studentenorganisaties ‘op een serieuze toon, maar met een ludiek karakter’.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.