Bachelordiploma steeds sneller gehaald

Het aantal studenten dat zijn bachelordiploma binnen vier jaar haalt, stijgt fors. Waar dit in 2010 nog 56% van alle studenten aan universiteiten lukte, lag dit percentage vorig jaar op 69% ofwel bijna een kwart meer. Bovendien wist een derde van hen de bachelor zelfs binnen drie jaar af te ronden.

De flinke toename is volgens de Vereniging van Universiteiten VSNU vooral het gevolg van de ingevoerde verplichting om eerst de bacheloropleiding af te moeten maken voordat aan een masterstudie kan worden begonnen.

Vergeleken met een jaar eerder, steeg het aantal studenten dat binnen vier jaar de bachelor haalde met drie procent. Al die mooie cijfers zijn niet alleen het gevolg van bovengenoemde ‘harde knip’ tussen bachelor en master, maar van een heel pakket maatregelen dat het studietempo fors heeft verhoogd. Dat pakket is weer de uitkomst van de afspraken die de uni’s al in 2002 met het ministerie maakten om het studiesucces te verhogen. De ‘eeuwige student’ uit de vorige eeuw komt daardoor tegenwoordig nauwelijks meer voor.

Uitval

De echte uitval uit het academisch onderwijs bedraagt inmiddels nog maar 7%. Op dit moment is 79% van alle eerstejaarsstudenten uit het collegejaar doorgestroomd naar het tweede jaar. Daarnaast is 14,5 % wel aan dezelfde universiteit gebleven maar een andere studie begonnen.

Van de 7% uitvallers is 4% is na het eerste jaar aan de uni vertrokken om een hbo-opleiding te gaan volgen. Waarmee slechts drie op de honderd eerstejaars uni-studenten uit 2015 echt uit het hoger onderwijs zijn verdwenen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.