‘Steeds meer studenten beginnen voor zichzelf’

Niet voor een baas werken, maar meteen na de studie een eigen bedrijf beginnen. Steeds meer studenten op de technische universiteiten kiezen hiervoor, zo schrijft de NOS op haar site.

Ook op de Tilburgse universiteit ziet Karen Lanning van Starterslift een trend. “Meer studenten starten meteen als ondernemer. Het is een trend.  Het is veel meer dan vroeger een optie om als ondernemer te beginnen. Het wordt allemaal wat bereikbaarder. TCE (Tilburg Center of Entrepreneurship) geeft bijvoorbeeld ook onderwijs in het ondernemerschap.”

Niet het eventueel gebrek aan vacatures ligt volgens Lanning aan deze keus ten grondslag. “Mensen zijn simpelweg zelf gemotiveerder om voor zichzelf te beginnen. De drive komt van binnenuit.”
De NOS meldt ook dat op de technische universiteiten studenten vaker doorgroeien naar een bedrijf vanuit een afstudeerproject. Die trend ziet Lanning niet in Tilburg, al zijn er uitzonderingen zoals Rural Spark, met twee TUe-studenten en een TiU-student, Harmen van Heist, die met succes werken aan duurzame (licht)energie in India (zie foto), en er alle drie eerder hun afstudeerscriptie aan wijdden.

Opvallend is wel het aantal studenten dat al tijdens de studie met een eigen (succesvol) bedrijf begint. Zoals de jongens van GoRoadtrip, die met hun bedrijf het huren van een auto of bus voor een roadtrip makkelijker willen maken, of de gebruiksvriendelijke kassasystemen van Mr. Winston. Zij worden op de universiteit bijgestaan door Starterslift. Lanning: “Al ben je nog zo gemotiveerd, soms is het lastig de markt op te gaan. Wij staan ze daarin bij.”

Van het aantal Tilburgse studenten dat aangesloten is bij Starterslift begon 38 procent tijdens de studie met een bedrijf,  35 procent direct erna en 27 procent nam eerst een andere baan en begon pas daarna aan het ondernemerschap.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.