Van Retie Rockt tot Woolstock: de beste zomerfestivals in de regio

Van Retie Rockt tot Woolstock: de beste zomerfestivals in de regio

Naar welk popfestival moeten we deze zomer? Univers zet de beste (te belopen of te befietsen) festivals in Tilburg en omstreken op een rij.

Niemand zit graag met z’n bezopen hoofd in een trein of erger: in een (pendel)bus. Veel beter fietsen of kruipen we terug na een dagje festivallen. De lokatie – E3-strand in Eersel – van een van de leukste dancefestivals in de regio – We Are Electric – is vanuit Tilburg met een beetje doortrappen in een dik uur te bereiken, korter dan met het OV. Op het affiche 17 en 18 juni avontuurlijke acts als 2Many DJ’s, Underworld, Paul Kalkbrenner, Joost van Bellen, Lost Frequencies (!), Benny Rodrigues en Michel de Hey, Fatboy Slim, Die Antwoord en nog veel meer. Zelfs de Syrische bruiloftszanger Omar Souleyman kreeg een plekje.

Wie een hele dag lang wil stuiteren kan 16 juli op hetzelfde strand naar Dominator, met 45 duizend bezoekers Europa’s grootste gabberfestijn.

 

We Are Electric heeft serieus concurrentie van Best Kept Secret, 17 tot en met 19 juni in Hilvarenbeek, een paar dorpen dichterbij. Met acts als Beck, Bloc Party, Editors, Air, Dinosaur Jr, Wilco, Jamie XX en vijftienduizend bezoekers per dag al lang geen goed bewaard geheim meer. De fraaie (groene) locatie blijft echter uniek.

Een weekend later – 25 en 26 juni – schittert Festival Mundial in de Tilburgse Spoorzone met hippe ‘world’ en urban. Met onvermijdelijke namen als Typhoon, Lil’ Kleine en Ronnie Flex, maar ook Wende, balkankoning Shantel, de Nigeriaanse diva Nneka en de fijne Antwerpse rapper Tourist LeMC.  Zelf tippen we graag de even maffe als briljante ‘rapper’ Jack Parow, de Mongoolse punkrockers Hanggai, de chassidisch-Amerikaanse reggaester Matisyahu, de Malinese woestijnrockers Tinariwen, de bejaarde calypsokoningin Calypso Rose uit Trinidad (met leden uit de band van Manu Chao), de exotische mambosurf van Orkesta Mendoza ft. Salvador Duran, rond Sergio Mendoza van Calexico, en het pikante ‘sound system’ Kuddedieren dat opzwepende ‘tropical bass’ brengt.

Van 1 t/m 3 juli is het weer te doen in Hilvarenbeek tijdens Elastiek Muziek, met gratis optredens van onder meer Diggy Dex, Bazzookas, The Kik en Bohemian Betyars. Een weekend ervoor (30 juni-2 juli) is er in de Beekse Bergen het nieuwe Share a perfect day, het festival voor ‘jou en je vriendinnen’, gesponsord door een Brabantse supermarktketen, met licht verteerbare acts als Douwe Bob, Kensington, Racoon en Dotan.

In de categorie ‘kermismuziek’ en ‘cheapy nostalgie’: Back 2 the 90’s, in het Tilburgse Leijpark op 2 juli. Met o.a. T-Spoon, Coolio, Rednex, Paul Elstak en Party Animals. Een dag later (3 juli) wordt op het ‘Experience Island’ in Loon op Zand het niet minder cheesy Ibiza-festival Bora Bora gehouden.

https://www.youtube.com/watch?v=VcDy8HEg1QY

 

Wat spannender is Woo Hah!, het grootse hiphopfestival in de Spoorzone op 2 juli, maar reeds uitverkocht. Kaarten zijn er nog wel voor de alternatieve danceparty The Full Moon Festival in de Muzentuin in Tilburg (9 juli), maar nog geen programma.

Niet te versmaden, en altijd plek zat: het gratis Totaalfestival in Bladel (26 tot en met 31 juli), met in elk geval Gallowstreet, Jacco Gardner, Rotterdam Ska-jazz Orchestra en Jules Deelder.

Bijna last, maar zeker not least: Woolstock, ‘ergens in een weiland bij Tilburg’, 26 en 27 augustus. Oftwel twee dagen lang onbeperkt eten en drinken en kamperen plus goeie muziek voor 45 of  65 euro voor een dag of 90 euro voor een weekend.  Op het affiche o.a. Stef Kamiel Carlens (dEUS/Zita Swoon), cabaretier/muzikant André Manuel, Flip en de Noormannen en vele anderen. Wees er wel op tijd bij, want er is beperkt plek. En aan de deur zijn geen kaartjes verkrijgbaar.

De zomer afsluiten kan prima in het Leijpark tijdens de gratis Dancetour (28 augustus). Artiesten: to be announced.

Nog een last minute-tip voor komende zaterdag 11 juni: Retie Rockt in Retie, net over de grens bij Reusel. Even fietsen, maar dan heb je – voor slechts 15 euro – ook wat: Peter Pan Speedrock (op afscheidstour), de al even smerige (hard)rock van Death Alley, The Hickey Underworld en John Coffey, u weet wel, die biervangers van Pinkpop.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.