Waarom je als veganist op de campus niets te kiezen hebt

Waarom je als veganist op de campus niets te kiezen hebt

wat wil je bij Univers lezenCateraar Sodexo biedt geen veganistische maaltijden aan. Dat was voor een Univers-lezer reden aan de bel te trekken. Waarom kunnen vleeseters en zelfs vegetariërs wel de keukens in de Mensa, gebouw C en P leegtrekken, maar veganisten niet?

Veganisten komen er bekaaid vanaf. Hebben vegetariërs tegenwoordig een eigen hoekje in de Mensa, voor veganisten is er op de campus weinig te vinden. Geen volwaardige maaltijden, althans. Dat is om een aantal redenen zo. Ruimtegebrek, bijvoorbeeld. “Het voedsel moet in een speciale ruimte bereid worden en mag met niets anders in aanraking komen. Daar hebben we op dit moment de ruimte niet voor”, vertelt een Sodexo-medewerker. TiU-medewerker contractmanagement Sjef Mulders licht toe: “Het is voor de Sodexo-medewerkers uitermate lastig om een maaltijd te maken waar totaal geen vlees, vis en andere dierlijke producten gebruikt mogen worden.”Belangrijkste reden voor het uitblijven van een vega-aanbod is een kwestie van vraag-aanbod. Niet duidelijk is hoeveel maaltijden bereid zouden moeten worden, laat een Sodexo-medewerker in de Mensa weten. Daardoor bestaat de kans dat de cateraar eten moet weggooien. Mulders: “Er is zeer weinig vraag voor deze productgroep.” Daarom is het voor Sodexo commercieel onverantwoord veganistische producten aan te bieden, zegt hij. “Ook is de verkrijgbaarheid van veganistische producten bij de groothandel van Sodexo om deze reden erg beperkt.”

Mulders merkt op dat in overleg met de kok altijd een geschikte maaltijd bereid kan worden. Dat zegt ook een Sodexo-medewerker: “Dat kan bij buffetten bijvoorbeeld. À la minute ligt het iets anders. Dan kunnen we op dat moment wel iets bereiden, maar dat ligt aan de producten die we dan hebben.”

Vegetariërs
Voor vegetariërs is er wel altijd een aanbod, zegt Mulders. “Omdat hier voldoende vraag voor is.” Dagelijks kan een drie componenten-maaltijd worden samengesteld met een keuze uit zes verschillende producten. Er is keuze uit aardappel, pasta, rijst, groentes en vleesvervangers.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.