Vrouwen willen wel: veel animo voor Eijlander-banen

Liefst 157 sollicitanten hebben zich de afgelopen weken aangemeld voor een van de twaalf banen die Tilburg University in de aanbieding heeft voor ’talentvolle vrouwen’. Deze speciaal voor vrouwen in het leven geroepen vacatures vallen onder het zogenoemde Philip Eijlander Diversity Program. “Dat is heel veel”, zegt TiU-woordvoerster Tineke Bennema. “We zijn daar echt heel blij mee.

In hoeverre de sollicitanten ook voldoen aan de eisen die aan de twaalf nieuwe vacatures worden gesteld, is nog niet bekend. Ook zouden zich naar verluidt mannelijke kandidaten hebben gemeld. En dat kan niet. Mannen zijn voor deze vacatures namelijk uitgesloten. Het Philip Eijlander Diversity Program is specifiek opgezet om meer talentvolle vrouwen aan de universiteit te binden. Nog geen kwart van de onderzoekers aan Tilburg University is vrouw. Mede door dit programma zou de doelstelling van de universiteit voor 2017 gehaald moeten worden: 25 procent van alle hoogleraren, decanen en directeuren en 40 procent van alle UHD’s moet volgend jaar vrouw zijn.

“We zoeken naar écht talent; als dat niet komt, wordt de functie ook niet ingevuld.”

“Deze twaalf extra posities zijn bedoeld voor vrouwen met een passie voor onderzoek en onderwijs. Ze krijgen een mooie leerstoel of een positie als universitair hoofddocent, een startup grant en een intensief coachingsprogramma”, zei Marloes van Engen, Gender Policy Advisor, hierover. “We zoeken naar écht talent; als dat niet komt, wordt de functie ook niet ingevuld. We willen vrouwen binnenhalen die aan alle eisen voldoen en volledig gekwalificeerd zijn.”

De vrouwen die worden aangenomen, krijgen een benoeming voor vijf jaar. Daarbij krijgen ze een budget van 10.000 euro en kunnen ze deelnemen aan het Tracks mentoring programma. Bij zwangerschap is er ondersteuning: er kan bijvoorbeeld vier maanden onderwijs vervangen worden, om te compenseren voor verloren onderzoekstijd.

Eerder werd kritiek geleverd op het programma. Dit zou het probleem van te weinig vrouwen niet oplossen. Het College van Bestuur erkende dit maar zei toen voor het vliegwieleffect te gaan. Door op deze manier iets in gang te zetten, hoopt het CvB er op de langere termijn voor te zorgen dat er structureel meer talentvolle vrouwen bij de Tilburgse universiteit werken.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.