UvA-medezeggenschap schopt Raad van Toezicht eruit

De raad van toezicht (RvT) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft haar ontslag aangeboden. Zodra vervanging is gevonden, stappen de zeven leden op. De positie van de raad was onhoudbaar geworden, na forse kritiek van de medezeggenschap. Dat meldt Folia.

Raden van toezicht van universiteiten worden benoemd door onderwijsminister Jet Bussemaker. Amper twee maanden geleden heeft Bussemaker Atzo Nicolaï herbenoemd als voorzitter van de Amsterdamse RvT, nu al zeggen de Centrale Studentenraad en de Centrale Ondernemingsraad het vertrouwen in Nicolaï en de andere leden op. Om gezichtsverlies van de RvT, Nicolaï én de minister enigszins te beperken, heeft de raad vlug zijn ontslag aangeboden. Dat is een primeur: niet eerder is een RvT na een vertrouwensbreuk met de medezeggenschap opgestapt.

Er was al langer sprake van onvrede tussen de UvA-medezeggenschap en de RvT. Nicolaï is óók RvT-voorzitter bij de Hogeschool van Amsterdam. Dat vindt lang niet iedereen een goed idee. Er was nauwelijks steun voor de herbenoeming van Nicolaï. Dat dit toch gebeurde, én dat de UvA’ers dit via de media moesten vernemen, was de druppel.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.