Klaas Dijkhoff blikt terug op Nederlands EU-voorzitterschap

Klaas Dijkhoff blikt terug op Nederlands EU-voorzitterschap

Twee weken, zo lang duurt het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie nog. TiU-alumnus Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, kijkt terug op zijn rol.

“U staat bekend als een goed spreker, die simpel maar gevat antwoordt”, merkt een aanwezige student op, aan het eind van het gastcollege. Een rake analyse van het verhaal van Dijkhoff. Waar de problematiek complex en ingewikkeld is, weet Dijkhoff het nuchter te brengen.”We praten veel over beleid. Dat is ontzettend abstract. Maar we hebben het hier natuurlijk wel gewoon over mensen”, vertelt Dijkhoff. In het half jaar dat Nederland voorzitter was van de EU sprak de staatssecretaris vooral over vluchtelingen. “En daar gaat het vaak over het morele tegenover het praktisch uitvoerbare.”

“Je kan als land makkelijk iedereen die binnenkomt opvangen, als je er vervolgens niks mee doet. Maar wij willen mensen goed opvangen en ze een plek geven in de maatschappij.”Dat is een keuze die de nodige gevolgen heeft. Ook voor de verhoudingen binnen de Europese Unie. En als voorzitter al helemaal.

“De verdragen die er lagen, die sloegen natuurlijk eigenlijk nergens op”

Dijkhoff gaat door over de politiek die zich achter de schermen afspeelt bij beslissingen van dit karakter. Met onder andere de verdragen van Schengen en Dublin wordt de opvang van vluchtelingen geregeld. In de praktijk werd er veel van afgeweken. “De verdragen die er lagen, die sloegen natuurlijk eigenlijk nergens op”, aldus Dijkhoff. “We wisten dat ze niet werkten.” Daarom moesten er nieuwe oplossingen komen, die het reguleren van de vluchtelingenstromen wel goed regelde.

Dijkhoff komt dan bij het laatste deel van de presentatie, waar hij vooruit kijkt. “We hebben inmiddels de politieke loopgraven verlaten. Het is nu aan een land dat een stuk kritischer is geweest in het verleden (Slowakije neemt het voorzitterschap over, red.). Dat verplicht hen ook meer na te denken over oplossingen. En in de tussentijd willen wij nog een aantal dingen goed afsluiten.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.