Schrijfster en alumna Tineke Aarts presenteert tweede deel Bonave-trilogie

Schrijfster en alumna Tineke Aarts presenteert tweede deel Bonave-trilogie

Aanstaande zondag presenteert schrijfster Tineke Aarts in Gianotten Mutsaers haar tweede boek in de Bonave trilogie aan het Tilburgse publiek.

Tineke Aarts heeft taal- en literatuurwetenschap gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. In de jaren tachtig was ze columniste bij Univers. Ze publiceerde eerder het boek Leven met een baas, samen met Carien Verhoeff. Sinds 2002 woont en werkt ze in Frankrijk. Dit inspireerde haar om met de Bonave-trilogie te beginnen. De Bonave trilogie is een familiekroniek die start rond 1800. Het boek Marguerite dat Tineke zondag presenteert is het tweede deel van de kroniek.

Familieroman

Waarom schrijft een literatuurwetenschapper een familieroman? Tineke: “Deze vraag zou me in Frankrijk nooit gesteld worden. Daar nemen ze de Roman de Terroir heel serieus, en het wordt ook gewoon als literatuur gezien. Je kan het boek heel oppervlakkig lezen, maar er zitten ook diepere lagen in.”

“Later bleek dat er een adellijke man was die meisjes hielp om dit soort sterfgevallen te voorkomen”

“Ik schrijf over een harde tijd, vrouwen trouwden in bij een familie en konden vervolgens niet meer weg,” vervolgt Tineke. “Dat gaf een hoop conflicten. Maar ik verwerk ook historische gegevens. Zo had ik een oud demografisch document waarin gewoon stond dat er veel onverklaarbare doden waren. Er stond bij, ‘waarschijnlijk een abortus”. Later bleek dat er een adellijke man was die meisjes hielp om dit soort sterfgevallen te voorkomen. Dat gegeven heb ik nu verwerkt in mijn roman Marguerite. Waar gebeurd dus.”

Wonen in Frankrijk

Tineke woont in Cahors, een stad in het zuiden van Frankrijk. “Ik ben in 2002 gemigreerd. Eerder had ik in Den Haag een druk communicatiebureau. Nu woon en werk ik in een totaal andere cultuur. De Fransen bewaren graag oude dingen, dat vinden wij Nederlanders ook het mooie aan Frankrijk.”

“Eeuwenlang bewaarde tradities verdwijnen, in Nederland nog veel sneller dan in Frankrijk”

Het doorgeven van familiewaarden vormt een belangrijk thema in de roman van Tineke. “De roman gaat over de waarden die generatie na generatie worden doorgegeven, net zoals in À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) van Marcel Proust. Ik hou van geschiedenis, maar de laatste tijd is alles zo vloeiend. Eeuwenlang bewaarde tradities verdwijnen, in Nederland nog veel sneller dan in Frankrijk.”

Rondkomen van schrijven, dat lukt Tineke nog niet. Erg is dat niet, vindt de schrijfster. “Nee, mijn man en ik werken gewoon, en het mooie is dat je daardoor heel veel leert van de Franse cultuur. Ik ben projectleider van een vlindertuin en hou me bezig met natuurbescherming.”

Ze fotografeerde 400 vlindersoorten in haar tuin. Haar artikelen en foto’s zijn in meerdere Franse kranten en tijdschriften gepubliceerd.

De Bonave-trilogie is een heerlijke literaire serie voor de vakantie. Over liefde, geschiedenis en wijncultuur. De presentatie is om 14.30 uur bij Boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg. Reserveren is gewenst en kan via de mail info@gianottenmutsaers.nl of telefonisch 013 4651111

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.