Timing van je sportsessie belangrijk voor het onthouden van leerstof

Timing van je sportsessie belangrijk voor het onthouden van leerstof

Wil je geleerde informatie zo goed mogelijk onthouden? Dan moet je vier uur na een lange studeersessie pas je sportschoenen aantrekken. Door een pauze te nemen tussen het studeren en sporten in, blijft de stof namelijk langer hangen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. Proefpersonen moesten afbeeldingen van verschillende voorwerpen onthouden en koppelen aan locaties op een kaart. Hierna werd een deel van de proefpersonen direct op een hometrainer gezet, een ander deel moest vier uur wachten, en de resterende proefpersonen hoefden niks te doen.

Twee dagen later bleek de groep die een pauze van vier uur genomen had, het beste te presteren. Het timen van je sportsessie blijkt dus van belang. Ideetje voor de Tilburgse student?

Tilburgse studenten
Univers sprak met studenten op de campus. De interval tussen het studeren en sporten zei de meeste studenten niks. Dat sporten het studeerproces echter stimuleert, daar zijn de meesten het wel mee eens.

“Als ik ’s ochtends opsta en direct ga studeren werkt dat voor mij niet.”

Ruud van den Eijnden (18), Bedrijfskunde:
“Ja, sporten tijdens het studeren helpt zeker. Ik sport ook al lang. Ik merk dat als ik sport ik mijn concentratie beter erbij kan houden. Als ik ’s ochtends opsta en direct ga studeren werkt dat voor mij niet. Dan moet ik eerst een stuk gaan hardlopen. Vooral individuele sporten in plaats van teamsport zijn fijn om met het studeren te combineren, dat hoef je nergens anders mee bezig te zijn.”

Max van der Heijden (23) Filosofie:
“Ik denk dat sporten wel helpt met het studeren ja. Ik studeer filosofie. Dan ben je de hele dag aan het leren en denken. Sporten is dan juist het tegenovergestelde. Soms sta je op, en leest dan alleen de hele dag. Dan slaap je ook slecht. Dus ik kan het me best voorstellen dat sporten helpt.”

“Ik ga liever zuipen dan sporten”

Lean Dekker (25), Filosofie:
“Sporten naast het studeren helpt wel. Ik ben nu net klaar met boksen. Dan ga je van heel intellectueel bezig zijn, naar helemaal fysiek bezig zijn. Het is ook fijn om dan even je hoofd leeg te hebben.”

Sporten is alleen niet voor iedereen. “Ik ga liever zuipen dan sporten,” zegt een student die anoniem wil blijven.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.