Subsidiepot voor verregende festivals: ‘Mooi gebaar’ en ‘lachertje’

Subsidiepot voor verregende festivals: ‘Mooi gebaar’ en ‘lachertje’

Jet Bussemaker gaat een ‘Slecht Weer Fonds’ met daarin een half miljoen euro beschikbaar stellen voor verregende festivals. Goed plan?

Wij van Univers stonden dit weekend nog kniediep in de modder op We Are Electric en Best Kept Secret, na de zoveelste plensbui. We maalden er niet om, net zo min als de duizenden andere bezoekers. Nauwelijks iemand leek thuisgebleven vanwege de voorspelde regen. Hoort bij een outdoorfestival.

Toch kan slecht weer wel degelijk spelbreker zijn bij festivals, vooral onvoorziene weersomstandigheden (zoals we eerder meemaakten tijdens een valwind op het Tilburgse Gipsyfestival). Daarom start minister Bussemaker het ‘Slecht Weer Fonds’, zo meldt de Rijksoverheid.  De bewindsvrouw stort 500.000 euro in het fonds. Daaruit kunnen festivalorganisaties, die in de rode cijfers dreigen te komen als gevolg van onvoorziene weersomstandigheden, een subsidie krijgen.

Goed idee? Zeker, zegt Erwin Schellekens van Festival Mundial, dat komend weekend wordt gehouden in de Spoorzone in Tilburg, al is hij wel ‘erg benieuwd’ naar de uitvoering.  “Het is in elk geval een absolute erkenning voor festivals als belangrijke speelplek.  De overheid ziet in dat het soms flink fout kan gaan door het weer.”

Schellekens maakte het zelf verschillende keren mee toen Mundial nog in het Leijpark was. “We hebben zwaar verregende edities gehad. We hebben zelfs een keer een weerwaarschuwing uit moeten laten gaan: ‘kom niet naar ons festival’. Dat is dramatisch hoor, ook voor de financiën.”

Voor veel grote (uitverkochte) festivals kopen bezoekers hun kaarten al ver van tevoren en nemen het weer voor lief, zoals Pinkpop, We Are Electric of Best Kept Secret. Mundial is voor een deel afhankelijk van bezoekers die op het laatst beslissen en die beslissing ook van het weer af laten hangen. “Bij een klein festival kan het gebeuren dat er nauwelijks publiek komt door het weer. Dan heb je wel een groot probleem. Een mooi gebaar als daar vanuit overheidswege iets tegenover staat.”

We Are Electric // Pers

Natuurlijk, een festival organiseren is ook ondernemen, zegt Schellekens, met de risico’s van dien. Ook het weer, al is dat de enige factor die je zelf niet in de hand hebt. Materiaal is te verzekeren voor weerschade, maar niet alles. “Alles wat we huren, zoals tenten, is verzekerd, maar schade aan het terrein niet. Dat kun je ook nauwelijks verzekeren. De gemeente Tilburg geeft het terrein aan ons, mocht daar door het weer schade ontstaan, dan moeten wij dat betalen.”

In dat geval zou een dergelijk fonds uitkomst kunnen bieden. “Een kleiner festival kan aan het weer kapot gaan. Als dat dreigt te gebeuren is het goed dat zo’n festival hulp krijgt. Ook om te zorgen dat het festivallandschap in Nederland divers blijft.”

Een ander geluid komt van Ron van Hal, eigenaar van PR-bureau Aces High Promotion, dat onder meer de marketing en promotie verzorgt voor evenementenorganisator Paaspop Events (o.a. Paaspop, Scumbash, We Are Electric).

“Voor de duidelijkheid: alleen festivals die al subsidie krijgen kunnen aanspraak maken op dit nieuwe Slecht Weer Fonds. Daar vallen de evenementen van Paaspop Events dus sowieso niet onder. Want wij doen het zonder subsidies en dragen de financiële risico’s die bij het organiseren van een buitenevenement horen gewoon zelf. Dat heet ondernemersrisico. Paaspop start als eerste grote openluchtevenement jaarlijks het festivalseizoen begin maart of eind april en heeft daarom alle podia in verwarmde tenten – geen buitenpodium! Ook op We Are Electric Weekender, dat we samen met Mojo Concerts organiseren, waren vier van de vijf  podia in grote tenten. Dan hoef je achteraf ook niet te piepen dat het regende en er te weinig bezoekers naar je feestje kwamen, want die hadden de tijd van hun leven en geen last van de regen.”

Van Hal vindt een subsidie voor festivals eigenlijk alleen maar nuttig als ze slachtoffer worden van onverwachte en extreme gebeurtenissen. “Zoals bijvoorbeeld het bizarre noodweer tijdens Pukkelpop in 2011 waarbij vijf doden vielen. Van rijkswege geld lenen aan festivalorganisaties zodat ze meer risico durven nemen gaat nergens over. Volgens mij is dat zelfs oneerlijke concurrentie. Wat het organiseren van evenementen betreft: laat de markt gewoon zijn werking doen, dan scheidt je meteen ook de cowboys van de professionals.”

Tot slot, voegt Van Hal er nog aan toe: “Een half miljoen fondsbudget is bovendien een lachertje, daar heb je net twee fatsoenlijke headliners voor tegenwoordig.”

 

Foto is genomen op We Are Electric, door Bart Heemskerk

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.