Gebedsruimte op Tilburg University: ‘Geen issue’

Gebedsruimtes horen niet thuis op Utrecht University, zegt JOVD Utrecht. De jongerenorganisatie van de VVD vindt dat die moeten worden omgebouwd tot studieplekken. Ook Tilburg University heeft een ruimte voor ‘reflectie en gebed’, namelijk het Zwijsengebouw. Wat vindt onze universiteit daar eigenlijk van?

Tussen de Mensa en de bibliotheek staat een klein en rond complex. Binnen is het muisstil. Studenten en medewerkers kunnen hier terecht om tot bezinning te komen. Om kwart voor 2 – een van de officiële gebedstijden tijdens de Ramadan – loopt er een handjevol studenten binnen. ‘Het uitgangspunt is dat iedereen zich er welkom voelt en dat het levensbeschouwelijk neutraal is’, valt er te lezen op de website van Tilburg University. ‘De zaal op de begane grond biedt bezoekers de ruimte voor meditatie of gebed, om er iets te lezen, of om er in alle stilte even rustig te zitten.’

De JOVD Utrecht vindt dat zo’n gebedsruimte als het Zwijsengebouw niet thuishoort op een universiteit. In een brief uit de jongerenpartij klonk kritiek op Utrecht University. “Het past niet bij de kerntaken van de universiteit om gebedsruimtes te faciliteren. Een geloof, welke dan ook, kan thuis worden uitgeoefend”, aldus de organisatie.

Gebedsruimte 2

‘Geen probleem’
Hoe zit dat dan in Tilburg? Volgens woordvoerder Tineke Bennema is de gebedsruimte ‘geen issue’ op Tilburg University. “Die is al jarenlang onderdeel van onze campus. Het is een plek waar je je kan terugtrekken. In het bovenste gedeelte zijn er mogelijkheden om te bidden. Maar het Zwijsengebouw is een multifunctioneel centrum met een filosofisch en sociaal karakter. Om bijeenkomsten of lezingen te houden, of om samen te komen als iemand is overleden.”

“Je zou dan ook kunnen zeggen: de universiteit is geen commerciële instelling, dus waarom zit er dan een Starbucks op de campus?”

Ook de Tilburgse universiteitsstudent lijkt weinig problemen te hebben met onze gebedsplek. “Een taak van de universiteit is om de studenten zo goed mogelijk te helpen met studeren”, zegt Youssef Essaghir (27 jaar, bedrijfseconomie). “Stilteruimtes dragen daar ook aan bij. Als je die faciliteiten gaat afschaffen, dan moet de student naar huis om te gaan bidden. Dat is niet handig als je ver weg woont.” De opmerking dat geloof niet thuishoort op een universiteit, vindt hij onzin. “Je zou dan ook kunnen zeggen: de universiteit is geen commerciële instelling, dus waarom zit er dan een Starbucks op de campus?”

Gebedsruimte 3Campusgevoel
Studentenfracties SAM en Front vinden dat de gebedsruimte onderdeel is van het campusgevoel. “De uni is niet alleen een plek om te studeren”, zegt Machiel Hermans van Front. “Je moet hier ook kunnen ontspannen. Net zoals het campuscafé is het Zwijsengebouw daar ook onderdeel van. En op deze manier kom je in gesprek met andere studenten. Het draagt bij aan de academische vorming. Als het gebouw veel kost, dan wordt het een ander verhaal. Maar dat is niet het geval.” De partijen hebben nog nooit kritische geluiden van studenten gehoord over de gebedsruimte. “Iemand moet zijn geloof kunnen uitoefenen, dat staat los van de inhoudelijke wetenschap die hij of zij beoefent”, voegt Gijs Kremers van SAM toe.Student Adnan Karic (23, begint volgend jaar aan de master rechtsgeleerdheid) komt uit het Zwijsengebouw gelopen. Hij snapt het standpunt van JOVD niet. “Iedereen in Nederland heeft recht op de vrijheid van godsdienst. Je bent hier in de gebedsruimte niemand tot last. Als je zou gaan bidden in een klaslokaal, dan kan ik de kritiek begrijpen. We wonen in een westers land dat internationale studenten aantrekt. Dan heb je te maken met veel verschillende etnische achtergronden.” Of hij het volhoudt tijdens de Ramadan? “Makkelijk. Het zit allemaal tussen de oren.”Gebedsruimte 4

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.