Tilburgse JOVD wil geen kerk en gebedsruimte meer op Tilburg University

Tilburgse JOVD wil geen kerk en gebedsruimte meer op Tilburg University

De  JOVD Hart van Brabant vindt dat gebedsruimtes ook van de Tilburgse campus moeten verdwijnen. De universiteit moet geen geld aan geloof spenderen. In een persbericht zeggen ze dat ze de standpunten van hun Utrechtse collega’s steunen. Ze vinden de gebedsruimte en de kerk niet door de universiteit gefinancierd moeten worden; ‘scheiding tussen kerk en klas’.

In een persbericht pakt de JOVD hard uit naar de  Studentenfracties SAM en Front. Zij  vinden dat de gebedsruimte onderdeel is van het campusgevoel. “De uni is niet alleen een plek om te studeren”, zegt Machiel Hermans van Front. Het is geen issue, zo zeiden beide partijen eerder tegen Univers.

Maarten van Asten, algemeen bestuurslid Politiek van de JOVD in Tilburg, vindt het opvallend dat de studentenfracties deze uitspraak doen. “Ook in Tilburg willen we onderwijs van het hoogste niveau, laten we dan vooral het geld en de ruimte benutten voor onderwijsrelevante zaken zoals voldoende beschikbaarheid van studieplekken en computers”, aldus Maarten van Asten die ook een master Bestuurskunde doet aan de UvT.  De theologische faculteit mag wel blijven: “Leren over geloof is prima, maar een bijdrage aan geloofsuiting niet”.

De Tilburgse JOVD heeft begrip voor de geschiedenis van de universiteit, maar dat betekent niet dat de ze eraan ontkomt om mee te bewegen met huidige maatschappelijke ontwikkelingen, zo staat in het persbericht. Van Asten: “We leven niet meer in 1927, het jaar dat de rooms-katholieke handelshogeschool werd opgericht. Nederland is niet meer verzuild en ook niet meer zo gelovig als toen, dus laat de wetenschappelijke ontwikkeling van de student vooropstaan in plaats van het faciliteren van ‘buitenschoolse activiteiten’ zoals het belijden van een geloof”.

De Tilburgse JOVD benadrukt daarom nogmaals het standpunt van de  Utrechtse JOVD dat er een scheiding moet zijn tussen kerk en klas. “Het feit dat Tilburg University nog steeds erkend wordt als een bijzondere onderwijsinstelling is achterhaald en brengt overbodige verschillen met zich mee”, zo concludeert Van Asten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.